U trendu

Grčić: Do kraja avgusta završetak trafostanice Beograd 23 (VIDEO)

Trafostanica „Beograd 23“ na Autokomandi u Beogradu, koja će poboljšati napajanje opština Voždovac i Savski venac i omogućiti snabdevanje strujom kompleksa „Beograd na vodi“, biće završena do kraja avgusta ove godine, izjavio je danas v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić.

„Ovo je najvažnija trafostanica u Srbiji koja se trenutno gradi. Projekat je vredan 900 miliona dinara i u ovom momentu je realizovan u vrednosti od 650 miliona dinara“, kazao je Grčić novinarima nakon obilaska radova na izgradnji te trafostanice.

On je istakao da je trafostanica „Beograd 23“ jedan od najvažnijih punktova u distribuciji električne energije koju EPS proizvodi, bitna za stabilnost u snabdevanju strujom glavnog grada.

Neophodna je, dodao je, „za uklapanje u mrežu i napajanje kompleksa ‘Beograd na vodi’ i omogućava prolaz 110 kV kabla za snabdevanje tog kompleksa“.

Grčić je precizirao da trafostanica sadrži dva velika transformatora, snage po 40 MW (megavata), što je važno, kako je naveo, za postojeće i buduće kompanije koje su već podnele zahtev za korišćenje električne energije na opštinama Savski Venac i Voždovac.

„U sklopu ove trafostanice izgradili smo i 800 kvadratnih metara prostora u kome će biti smešten rezervni Nacionalni distributivni dispečerski centar, paralelno sa onim u Novom Sadu, kako bi se uvek moglo kontrolisati napajanje svih potrošača“, kazao je Grčić i dodao da će tu biti i niz pratećih službi za video nadzor, termovizijsku i požarnu kontrolu, zaštitu životne sredine i kontrolu pristupa.

Iz EPS-a ističu da će trafostanica „Beograd 23“ biti deo energetskog prstena koji će povećati fleksibilnost upravljanja i održavanja distributivnom mrežom na širem području Beograda.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je nova trafostanica važna za grad u kome se intezivno grade novi stambeni i poslovni objekti.

„Kada bude bila završena ova trafostanica obezbedićemo još stabilnije i sigurnije snabdevanje električnom energijom, naročito Voždovca i Savskog venca“, rekao je Mali i podsetio da je  blizini železnička stanica Prokop, dva stadiona, budući tržni centar na Autokomandi.

CELOKUPAN VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.