Guverner Banke Engleske upozorio na rizik u slučaju izlaska iz EU

Šef britanske centralne banke Mark Karni rekao je danas da mogući izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja pojedinačno najveći rizik za privredu zemlje, mada je naglasio da će centralna banka ostati neutralna u toj raspravi.

U raspravi sa članovima odbora donjeg doma britanskog parlamenta guverner Mark Karni pokušao je da izbegne svaki pokušaj da ga navedu da jasno kaže svoj stav, što bi mogla da iskoristi jedna ili druga strana uoči referendma o članstvu u Uniji zakazanog za 23. juni.

“To pitanje je najveći domaći rizik za finansijsku stabilnost, delimično zbog pitanja neizvesnosti”, rekao je Karni.

Rasprava o ostanku Britanje u EU takodje može da “poveća rizike” vezane za trgovinu i investicije, tržišta nekretnina i finansija, rekao je on.

On je, medjutim dodao, da medjunarodni rizici kao što je nedavna slabost privrede u Kini, predstavljaju veći problem za britansku privredu.

Karni je rekao da bi “bez sumnje” britanski finansijski centar izgubio posao ako bi zemlja odlučila da napusti EU a da prethodno ne uspe da se dogovori o novim sporazumima da zamene sadašnje koji dozvoljavaju finansijskim stručnjacima da rade slobodno u 28 zemalja Unije.

On je rekao i da neke finansijske firme prave planove za premeštaj ako Velika Britanija odluči da napusti EU.

Uprkos žustrom ispitivanju poslanika koji podržavaju kampanju za izlazak iz Unije Karni je rekao da će banka ostati usredsredjena na očuvanje finansijske i monetarne stabilnosti i da neće dozvoliti da se uvuče u zauzimanje stava o tom pitanju.

(Beta)

Ostavite komentar