U trendu

Guverner HNB: Inflacija u Hrvatskoj moguće 9,0% ove godine

ZAGREB – Inflacija u Hrvatskoj bi ove godine mogla da dostigne oko devet posto, što je više od trenutne prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od šest odsto, izjavio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na konferenciji „Eurotransformacija Hrvatske“.

Vujčić je istakao da inflatorni pritisci rastu iz meseca u mesec, posebno kod cena hrane, dodajući da se svet, pa tako i Hrvatska, suočava s prvim većim inflatornim pritiskom nakon mnogo godina, prenosi Hina.

„Invazija na Ukrajinu i sankcije Rusiji pogoršali su globalna očekivanja globalnog rasta i inflacije“, naveo je on primetivši, međutim, da je rast cena uočen i pre rata u Ukrajini.

Dodao je da je revidiranje projekcije inflacije naviše u znatnoj meri rezultat viših cena nafte i sirovina, zbog čega su inflatorni pritisci i dalje jaki. HNB je ranije, u aprilu, revidirala procenu ovogodišnje prosečne stope inflacije na 5,2 posto, nakon 2,6 posto u 2021. godini.

Vujčić je takođe rekao da će stopa rasta hrvatskog BDP-a ove godine biti viša od 2,7 posto, koliko su predvideli stručnjaci iz MMF-a. On očekuje snažan rast BDP-a u drugom kvartalu ove godine.

Osvrnuvši se na zaoštravanje monetarne politike centralnih banaka, predočio je da Hrvatska narodna banka to nije učinila jer je zemlja na putu ulaska u evrozonu.

„Cena zaduživanja Hrvatske porasla je znatno manje nego u državama koje nisu u evrozoni“, naveo je Vujčić, dodavši da je posebno u Mađarskoj i Poljskoj vidljivo prelivanje strožih uslova finansiranja na tržišne kamatne stope.

Naglasio je i da cene uvozne robe rastu brže od izvoznih cena, zbog čega se uslovi trgovinske razmene pogoršavaju, što povećava spoljnotrgovinski deficit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.