U trendu

Jedna od mana obrazovnog sistema odvojenost od privrede

BEOGRAD – Jedna od najvećih mana našeg obrazovnog sistema, pogotovu kada je reč o prirodnim naukama, jeste što je bio odvojen od privrede, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je na onlajn konferenciji Američke privredne komore u Srbiji kazala da će jedinstveni informacioni sistem prosvete omogućiti da se to unapredi.

Ona je to rekla odgovarajući na pitanje američkih privrednika da li je više sredstava u budžetu za 2021. godinu moglo da se opredeli za obrazovanje.

Brnabić je istakla da je obrazovanje veliki prioritet ove Vlade, kao i prethodne, te da značajan deo budžeta i drugih ministarstava, osim Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u stvari ima svrhu da se ulaže u obrazovni.

Kaže da je veliki deo budžeta za kancelarije za informacione tehnologije i e Upravu za obrazovanje, računarske učionice, povezane škole, a da sredstava za obrazovanje ima i budžetu Ministarstva za turizam.

„Veliki deo budžeta je izdvojen u svrhu unapređenja obrazovanja. Mi nastavljamo digitalizaciju naših škola i očekujemo da do 2022. završimo kompletnu digitalizaciju“, kazala je Brnabić.

Ističe da su značajna sredstva izdvojena za jedinstveni informacioni sistem prosvete i smatra da će to biti značajno ne samo za državu, već i za privredu.

Najavila je da će taj sistem biti pušten u rad 2021. godine i dodala da će biti povezan sa centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja i na taj način sa tržištom rada.

„Mi ćemo znati posle srednje stručne škole koliko ljudi odlazi na fakultete, a oni koji se isključuju iz sistema obrazovanja idu na tržište rada i znaćemo koliko dugo čekaju na posao, kolika je prosečna plata. Takođe, imaćemo informacije i onima koji se opredele za fakultet“, kazala je Brnabić i dodala da će na osnovu toga moći da se donesu mnogo bolje odluke o tome kako da se ulaže u obrazovni sistem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.