U trendu

Još godinu dana ne treba povećavati plate i penzije

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković danas je ocenio da još godinu dana ne bi trebalo da budu povećane plate u javnom sektoru i penzije.

„Vlada i Skupština Srbije obavezale su se Zakonom o budžetskom sistemu da plate i penzije ne treba povećavati dok ne dostignu željeni nivo u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), rekao je Vučković novinarima na konferenciji o ekonomskim slobodama u Srbiji.

Kako je istakao, Fiskalni savet smatra da su je učešće rashoda budžeta za plate i penzije u BDP još uvek za jedan procentni poen veće nego što je cilj Vlade.

„Predstoje razgovori Vlade Srbije sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i u zavisnosti od toga da li i koliko će biti odobreno povećanje plata i penzija reći ćemo koliki će to biti udarac za budžet“, rekao je Vučković.

On je ocenio da javnim preduzećima treba dati rok od nekoliko meseci kako bi se proverilo da li mogu da plaćaju sve obaveze i ukoliko ne mogu moraju da se privatizuju, oteraju u stečaj ili bankrot.

Vučković je rekao da je važno da Srbija ostane „na putu ka EU“ jer je to elemenat stabilnosti i investitori kada dolaze u Srbiju imaju to na umu.

„Srbija ne treba da odustaje od EU, bez obzira koliko će pregovori o priključenju trajati“, kazao je Vučković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.