U trendu

Južna Koreja formira fond za obezbeđenje sirovina

SEUL – Južnokorejski predsednik Mun DŽae-in najavio je danas da će vlada osnovati fond za obezbeđenje ključnih sirovina neophodnih za proizvodnju i izvoz, zbog aktuelnih uskih grla u snabdevanju.

„Kao kontrolni organ, biće osnovan predsednički Komitet za upravljanje lancem snabdevanja za ekonomsku bezbednost i uspostaviće se fiskalna podrška za fond radi prevazilaženja problema i stabilizacije lanca snabdevanja“, rekao je Mun na sastanku vlade, prenosi Rojters pozivajući se na saopštenje iz predsedničke Plave kuće.

On je dodao da će vlada napraviti spisak sirovina i drugih artikala neophodnih za „ekonomsku bezbednost“ i da će upravljati njima kako bi zaštitila lokalne kompanije od nestašica.

Sa inflacijom koja u mnogim zemljama sveta dostiže višedecenijske maksimume, svi proizvodi, počev od memorijskih čipova pa do hrane, postali su skuplji, što pogađa južnokoreske izvoznike poput Hjundaija i LG Enerdži Solušena i vrši pritisak na ekonomski rast te zemlje vođen izvozom.

Hjundai i njegova filijala Kia korporacija, koji zajedno spadaju među 10 najvećih svetskih proizvođača automobila po prodaji, prognozirali su skok zajedničke globalne prodaje od 12,1 posto za 2022. godinu, nakon što su prošle godine zbog nestašice čipova zabeležili pad prodaje od skoro 4,0 procenta ispod cilja od 6,92 miliona vozila .

Fabrička aktivnost u Južnoj Koreji porasla je u januaru najjače u poslednjih šest meseci, pokazalo je istraživanje sprovedeno u privatnom sektoru, ali uporni problemi u lancu snabdevanja i dalje opterećuju buduće izglede, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.