U trendu

Kako redefinisati autorsko pravo u doba digitalizacije?

BEOGRAD – U doba digitalizacije i tehnološkog napretka nužno je redefinisanje smisla i ciljeva autorskog prava, poručeno je danas na onlajn konferenciji „Intelektualna svojina i internet 2020“ na kojoj su predstavljeni i primeri suda EU u vezi sa povredom žiga na internetu.

Na konferenciji, čiji je fokus bio na odnosu autorskog prava i savremenih tehnologija, redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Slobodan M. Marković naveo je da u tom kontekstu predstoji redifisanje smisla autorskog prava u smislu njegovih ciljeva, te da je ono što se sada radi u EU na tom polju nagoveštaj promene u pravom smeru.

Marković je rekao da se danas dešava eksplozija kreativnosti na internetu i da je masovna pojava da nosioci autorskog prava dopuštaju korisnicima interneta da slobodno koriste njihovo autorsko pravo.

Napomenuo je da se tako stvara privid da su ona javna, iako su i dalje pod autorskom zaštitom.

Svrha autorskog prava je, kaže, podsticanje raznovrsnosti i stvaralaštva, a tradicionalno autorsko pravo se pokazalo kao korisno za privredu, s obzirom na veliko učešće industrije povezane sa autorskim pravom, odnosno kreativne industrije u BDP, pa su zato, dodaje, zakonodavci zainteresovani za zaštitu autorskog prava.

Naveo je da se danas dešava eksplozija kreativnosti na internetu, a da je kreativna indistrija nosilac zahteva za borbu protiv piraterije.

„Piraterija je smrt za kreativnost. Dominantna ideologija autoskog prava je borba protiv piraterije. Boreći se protiv pitraterije borite se za autorsko pravo“, rekao je Marković i naglasio važnost podizanja svesti o štetnosti piraterije.

Vanredna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Sanja Radovanovicgh govorila je o umnožavanje autorskog dela za privatne potrebe i racunarstvu „u oblaku“, te navela da dominara iskorišćavanje autorskog dela putem interneta, a da je činjenica da i dalje ne postoje jasne granice šta je, a šta nije dopušteno na interentu u razmeni infomacija.

Redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Dušan Popović govorio je o iscrpljenju autorskog prava na digitalnim primercima dela na primeru evropskog pristupa o e-knjizi i pitanju da li je treba posmatrati kao robu ili uslugu.

O primerima u vezi sa povredom žiga na internetu govorila je sudija Opšteg suda EU sa sedištem u Luksemburgu Kristina Kovalik-Banjčik, a na onlajn konferenciji predstavljen je zbornik „Intelektualna svojina i internet (2020)“ koji sadrži radove vodećih srpskih istraživača u oblasti prava intelektualne svojine i prava interneta.

Onlajn konferenciju „Intelektualna svojina i internet 2020“ po peti put zajednički su organizovali Pravni fakultet u Beogradu i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), a otvorili su je dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran Mirković i zamenik predsednika Upravnog odbora Fondacije RNIDS Ivan Minić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.