U trendu

Konkurs za urbanu obnovu Vojno-tehnickog zavoda u KG

KRAGUJEVAC – Grad Kragujevac je, u saradnji sa Udruženjem urbanista Srbije, objavio međunarodni Urbanisticko-arhitektonski konkurs za urbanu obnovu i rehabilitaciju prostorne kulturno-istorijske celine „Vojno-tehnicki zavod u Kragujevcu“.

Produženi rok za predaju konkursnih radova je 10. maj, do 13 časova, a rezultati konkursa biće objavljeni 25. maja, prenela je Inženjerska komora Srbije.

Odlukom Vlade Srbije „Kompleks Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu“ utvrđen je 2014. godine za prostornu kulturno-istorijsku celinu izuzetnog značaja.

Kompleks VTZ osim proglašenog nacionalnog značaja, ima i internacionalan značaj u istorijskom smislu, pošto je prva mala evropska država sa sopstvenim oružanim kapacitetima, ali i u arhitektonsko-urbanističkom smislu.

Takođe, to je istovremeno najstariji fabrički kompleks u ovom delu Evrope, začetak industrijalizacije i novog društvenog poretka, ali i snažan simbol uvođenja Srbije u moderne evropske tokove.

Detaljnije informacije, kao i konkursna dokumentacija, mogu se naći na sajtovima: www.arsenal-kragujevac.com i www.uus.org.rs .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.