U trendu

Krkobabić: Za razvoj zadruga dogodine četiri puta više novca iz budžeta

Za razvoj zadrugarstva u Srbiji iz budžeta za narednu godinu biće izdvojeno 825 miliona dinara, što je četiri puta više nego ove godine, rekao je danas ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić.

On je prilikom posete opštinskom rukovodstvu u Požarevcu rekao da u projekat osnivanja zadruga moraju da se uključe i lokalne samouprave i da je cilj da se „sela probude“.

„Planirano je da sledeće godine bude osnovano 60 zadruga u Srbiji i još pet krupnih koje će povezivati manje i baviće se preradom poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Krkobabić.

Velike zadruge će kao snažni privredni subjekti prema njegovim rečima dobiti 500.000 evra iz budžeta ali je neophodno i da lokalne samouprave planiraju dodatna sredstva za njihovo osnivanje.

„Ko ne ostvari taj plan odgovaraće vladi i biračima“, rekao je Krkobabić.

Naveo je da se u Nemačkoj, Austriji i Francuskoj 60 odsto prometa poljoprivrednih proizvoda obavlja preko zadruga.

„Poljoprivrednici u Srbiji imaju šansu da preko zadruga prodaju robu i naplate je, što se neće svideti prekupcima, čije je vreme prošlo“, rekao je Krkobabić.

On je podsetio da su do sada osnovane 22 zadruge koje su dobile budžetsku pomoć od 50.000 do 100.000 evra
i da je pokrenuto osnivanje još 180.

Krkobabić je danas obišao i zemljoradničku zadrugu „Klenje“ u opštini Golubac koja posluje od 1935. godine i ima 230 kooperanata čiju pšenicu i kukuruz preradjuje u mlinu.

„Ova zadruga je uspešan primer kako zadruga treba da funkcioniše“, rekao je on.

Krakobabić je posetio i poljoprivredno domaćinstvo Zorana i Milana Živojinovića u selu Petka kod Kostolca
gde je najavio da će država u 2018. davati podsticaje za mlade bračne parove od po 10.000 evra i besplatno na korišćenje do 50 hektara državnog zemljišta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.