U trendu

Medju stranim radnicima u Slovačkoj najviše Rumuna i Srba

Krajem marta u Slovačkoj radilo je 39.100 stranaca, najviše Rumuna a posle njih najbrojniji su Srbi.

Prema podacima slovačkog Centra za rad, socijalna pitanja i porodicu, medju 39.100 gastarbajtera u Slovačkoj, kojih je 11.800 više nego u martu prošle godine, 7.800 su Rumuni, dok je radnika iz Srbije 5.800, javlja slovačka agencija SITA.

Angažovanje radnika iz Srbije fenomen je koji je obeležio prošlu godnu, pošto su slovački poslodavaci od marta 2016. do marta ove godine angažovali čak 3.900 novih radnika iz Srbije.

Tek na trećem mestu po brojnosti medju stranim radnicima su Česi kojih je u Slovačkoj krajem marta radilo 4.300.

Najviše gastarbajtera zaposleno je u regionu Bratislave i Trnave gde su velike fabrike automobila i bele tehnike.

Ogromna većina radnika iz Srbije prema podacima ministra za rad i socijalna pitanja Jana Rihtera angažovana je preko posredničkih agencija jer svega 575 državljana Srbije ima dozvolu za rad direktno od slovačkih biroa rada.

Praksa slovačkih poslodavaca da rešavaju nedostatak radne snage iznajmljvanjem stranih radnika preko agencija stvorila je plodno tlo za razne mahinacije i zloupotrebe i biznis sa bedom kada radnicima iz Srbije nisu bila garantovana ni osnovna prava.

„Veći broj radnika iz Srbije koji su došli u Samsung ili druge velike fabrike prevarile su razne posredničke agencije. Falsifikuju osnovne dokumente vezane za zapošljavanje gradjana Srbije u Slovačkoj. Primer je posrednička agencija Largo Slovakija sa filijalama u Madjarskoj i Srbiji.

Posredovala je u zapošljavanju najmanje 680 radnika u Slovačkoj a u Madjarskoj su falsifikovali sve njihove dokumente o socijalnom osiguranju“, kazao je sredinom marta ministar Rihter nakon skandala sa nedostojnim uslovima rada za Srbe u Samsungovoj fabrici u Slovačkoj.

I zbog prevarenih srpskih radnika koje su u fabrike u Slovačkoj dovodile sumnjive agencije, slovački parlament usvojio je krajem marta izmene Zakona o strancima kojima ubrzava postupak izdavanja radnih dozvola, omogućava sezonskim radnicima da ne traže privremeni boravak i daje pravo stranim radnicima ako izgube posao da ga sledeća dva meseca traže.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.