U trendu

Medvedev: Embargo na uvoz hrane iz Ukrajine od januara

Rusija će od narednog meseca uvesti embargo na uvoz hrane iz Ukrajine zbog sporazuma o slobodnoj trgovini između Kijeva i Evropske unije, izjavio je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.

„Ove mere će takođe biti proširene i na Ukrajinu, jer nikakav dogovor o poštovanju trgovinskih interesa Rusije nije postignut. Potrebno je da zaštitimo naše tržište i proizvođače i da sprečimo uvoz proizvoda iz drugih zemalja koji su “maskirani“ kao ukrajinski“, izjavio je Medvedev tokom sednice vlade, a prenosi agencija Frans pres.

„Imali smo nekoliko rundi pregovora, ali bez ikakvog rezultata. Ni Ukrajina ni Evropska unija nisu spremne da potpišu zakonski obavezujući ugovor koji bi uzeo u obzir interese Rusije“, dodao je on.

Ugovor o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine trebalo bi da stupi na snagu 1. januara, kao deo šireg sporazuma između Brisela i Kijeva.

Taj dokument je razlog novog zaoštravanja odnosa između Moskve, s jedne strane, i Kijeva i Brisela, s druge strane, navodi Frans pres.

Kremlj je u više navrata izrazio zabrinutost da bi pomenuti ugovor o slobodnoj trgovini za posledicu mogao da to da tržište Rusije preplavi evropska roba prepakovana kao ukrajinska.

Medvedev je, takođe, naložio vladi da pripremi dokumenta za pokretanje tužbe protiv Ukrajine zbog odbijanja zvaničnog Kijeva da otplati dug Rusiji u iznosu od tri milijarde dolara, javlja ruska agencija Tas.

„U ovom slučaju, moramo da iskoristimo zaštitne mere kako bismo naterali Ukrajinu da otplati dug. Želim da članovi vlade pripreme sva potrebna dokumenta za podnošenje tužbe sudu“, naglasio je Medvedev, podsećajući da je rok za plaćanje duga istekao juče, 20. decembra.

„To znači da je došlo do finansijskog bankrota, što je pravna i istorijska činjenica“, dodao je ruski premijer.

Ukrajinska vlada je prošlog petka, 18. decembra, uvela moratorijum na vraćanje duga Rusiji od tri milijarde dolara. Vlada u Kijevu je, takođe, uvela moratorijum na otplatu duga dve ukrajinske kompanije ruskim bankama, u iznosu od 507 miliona dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.