U trendu

Ministarstvo privrede za razgovore sa radnicima FAP-a

Ministarstvo privrede saopštilo je danas da je i dalje spremno i otvoreno za nove razgovore sa predstavnicima Fabrike automobila u Priboju (FAP).

To ministarstvo podseća da je na jučerašnjem sastanku predstavnika FAP-a i Ministarstva privrede, postignuta saglasnost o većini zahteva koji su predstavnici radnika izneli, ali da se i pored toga deo radnika opredelio za štrajk gladju i na taj način „doveo u pitanje sve napore koji se zajedno ulažu da se problem prevazidje“.

„Uvažavajući stvarnost na terenu, želju i potrebu radnika da imaju sigurnost i posao, Ministarstvo privrede smatra da se to mora tražiti i prepoznati u zakonskim okvirima, reformskom kursu Vlade Srbije i, pre svega, ekonomski održivim principima“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je postignuta saglasnost  oko povezivanja radnog staža i overe zdravstvenih knjižica, a predstavnici FAP-a, kako navodi Ministarstvo, razumeli su predočene mogućnosti države oko isplate zarada.

Prema navodima Ministarstva privrede, postignuta je saglasnost i prihvaćen predlog za smenu menadžementa preduzeća, ali je konstatovano da se u narednih sedam dana, usaglasi predlog novog rukovodstva.

„Dogovoreno je da početkom sledeće nedelje, u ponedeljak ili utorak, održimo sastanak sa predstavnicima Ministarstva odbrane i da se sagledaju zahtevi i mogućnosti Vojske Srbije, koja će dati doprinos u očuvanju delatnosti i neophodnog broja radnih mesta u FAP-u“, piše u saopštenju.

Ministarstvo privrede predložilo je radnicima da kroz sve procese i probleme prolaze zajedno, uz medjusobno razumevanje i podršku, kako bi se našlo najbolje rešenje koje je održivo, sveobuhvatno i od kog će Priboj imati koristi.

U holu FAP-a danas je 17 radnika tog preduzeća počelo štrajk gladju, zahtevajući isplatu zaostalih plata i povezivanje radnog staža, kao i rešavanje sudbine 500 radnika FAP-a koji će biti višak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.