U trendu

Nadam se deblokadi izgradnje HE „Buk-Bijela“ sledeće godine

BEOGRAD – Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je danas u Beogradu, nakon održane Regionalne konferencije „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“, da se nada da će naredne godine iz Sarajeva prestati političke blokade projekta izgradnje hidroelektrane „Buk-Bijela“ na Drini koju Republika Srpska gradi sa Srbijom.

„Buk-BIjela i dalje je vrhunski projekat koji obuhvata obnovljive izvore energije. Tu nemamo problema sa ekolozima, ni sa dobijanjem dozvola, već imamo poltički, teško razumljiv zahtev iz političkog Sarajeva. Čeka se odluka Ustavnog suda BiH da bi se prijekat nastavio“, rekao je na konferenciji za medije Tegeltija odgovarajući na pitanje Radio-televizije Republike Srpske o tome kolika je šteta od blokade ovog projekta.

Dodao je da se pripremni radovi na budućoj hiodroelektrani izvode, ali da je bez konačne odluke Ustavnog suda BiH teško započeti ozbiljne radove na hidroelektrani koja će značiti energetsku bezbednost za Srpsku, a delimično i za Srbiju.

„Nadamo se da će u političkom Sarajevu razumeti da u sadašnjoj energetskoj situaciji prave mnogo veću štetu nego što se može pretpostaviti u ovom trenutku. Na žalost, ne postoji ni zainteresovanost javnosti za to pitanje“, istakao je Tegeltija.

Dodao je da postoje nesporazumi na istoj relaciji i u vezi izgradnje gasovoda prema Srbiji, ali ne zbog toga ko će biti investitor, već zbog toga odakle tek gas treba da stigne.

„Nadam se da ćemo imati deblokadu iduće godine i da ćemo nastaviit da gradimo Buk-Bijelu. Republika Srpska osim toga gradi još sa partnerima iz Kine gradi Hidroelektranu ‘Dabar’ priprema projekat hidroelektrane na Sutjesci“, rekao je Tegeltija.

On je rekao je danas da je tržište BiH otvoreno za izgradnju novih proizvodnih kapaciteta tzv. obnovljivih izvora energije.

Tegeltija je kazao da je saradnja u ovoj oblasti veoma važna i istakao da BiH ima situaciju da proizvodi više struje nego što je to neophodno za njene potrebe.

„Količina električne energije koju izvezemo zavisi u velikoj meri od hidrološke situacije u zemlji. Naša najveća ograničenja i problemi u ovom trenutku su to što se radi o postrojenjima koja su davno izgrađena, osim jedne nove termoelektrane koja je izgrađena pre nekoliko godina“, kazao je Tegeltija.

Dodao je da je zbog toga potrebno mnogo ulaganja i modernizacije u stara postrojenja.

„U BiH oko 60 odsto elektične energije proizvodi se iz termoelenkrana. Znamo kakvi su stavovi energetske zajednice. Tamo gde smo prihvatili takozvane zelene agende EU, moramo u tom pravcu menjati naše pozicije“, rekao je Tegeltija.

Istakao je da su u BiH svesni problema koje imaju i istakao da je potrebna regionalna saradnja za rešenje problema.

On je ocenio da postojeće kapacitete za proizvodnju energije u BiH treba modernizovati, jer će samo na taj način moći da se osigura da zemlja ima dovoljne količine električne energije za svoje potrebe.

„Otvoreni smo za sva druga ulaganja, posebno u obnovljive izvore energije. Najveći sam pristalica da se to radi po principu javno-privatnog partnerstva, da država ima deo svog učešća u tome, jer nam je važna sigurnost, a to je pitanje cene energije i da li građani BiH mogu da plate tu energiju koju napravimo“ , istakao je predsedavajući Saveta minstara BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.