najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Napredak u ekonomiji, dosta posla za vladavinu prava

Evropska komisija (EK) ocenjuje da je Srbija postigla uspeh u makroekonomskoj stabilizaciji, podsticaju privrednog rasta i reformi javne uprave, ali još dosta treba učiniti u jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

To su novinarima preneli zvaničnici upućeni u “pretežno povoljan” godišnji izveštaj o napretku Srbije u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, koji će sutra u Briselu, zajedno s ocenom napretka zapadnobalkanskih zemalja i Turske, objaviti EK a u Evropskom parlamentu i na konferenciji za štampu obrazložiti evropski komesar za proširivanje Johanes Han.

Evropski diplomatski izvori navode da bi u Izveštaju-Oceni trebalo da bude naglašeno da će EK posebno pratiti u kojoj meri vlasti Srbije uspevaju da ispune merila za poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu s EU, budući da će o tome biti sačinjavani posebni izveštaji kojima se prati.

Na tom polju, i uopšte kad je reč o vladavini prava i temeljnim slobodama je, kako je preneseno, u reformi pravosudja ostvaren pomak, ali srpske vlasti još treba da urade važan posao i očigledno je da će biti opaski koje ne bi bile tako izričite da bi se spominjali pojedini slučajevi poput i dalje nerešenog slučaja Savamala.

Izvori u Briselu su dodali da bi mogla biti spomenuta i bezbednosna situacija u Srbiji i regionu, ali tu se ne vide neki bitniji problemi.

Situacija sa slobodom medija neće, sve govori, biti povoljnije ocenjena nego što je to bio slučaj u Izveštaju prošle godine kad su o medijskoj strategiji i privatizaciji izrečene bitne zamerke.

Ali jasne pohvale se očekuju kad je u pitanju doprinos Srbije regionalnoj saradnji i dijalog Beograd-Priština, za koji se ocenjuje da je veoma važan za normalizaciju odnosa dve strane i njihov napredak ka EU.

Zato se podvlači upravo obe strane moraju učiniti dodatne bitne napore da se dogovori u dijalogu sprovedu, uključujući stvaranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

U pohvalnom stavu o pospešenju ekonomske stabilnosti, smanjivanja budžetskog deficita i perspektivi porasta bruto domaćeg proizvoda se Ekonomska komisija oslanja i na dobre ocene Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke o razvoju u Srbiji.

Izričit poziv Srbiji da usaglasi svoju spoljnu politiku s EU, posebno kad su u pitanju sankcije Rusiji, se ne očekuje, ali će kao i dosad biti predočeno da se to mora ostvariti do kraja pregovora o članstvu Srbije i EU.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike