U trendu

Od uragana 1,2 milijarde evra štete na ostrvima Sv. Martin i Sv. Vartolomej

Šteta koju je uragan „Irma“ ove nedelje izazvao na ostrvima Sveti Martin i Sveti Vartolomej u Karipskom moru se procenjuje na 1,2 milijarde evra, objavio je danas Centralni fond za reosiguranje (CCR), francuski javni reosiguravač, specijalizovan za elementarne nepogode.

„Taj iznos obuhvata štetu na kućama, vozilima i u preduzećima uključujući gubitke od prekida rada“, pokrivene šemom kompenzacije od prirodnih nepogoda, navedeno je u saopštenju.

Nalet uragana koji je Vlada Francuske danas zvanično proglasila prirodnom katastrofom, „jedan je od najvećih (takvih dogadjaja) za Francusku za 35 godina“, saopštio je CCR.

Na ostrvu Sveti Martin 60% kuća je sada neupotrebljivo, procenjuju tamošnji zvaničnici.

Uragan „Irma“ koji danas i sutra stiže do Floride, gde je od 5,6 miliona ljudi zatraženo da se evakuišu, stigao je danas do Kube pošto je izazvao najmanje 19 pogibija u Karibima, od čega 10 na francuskim ostrvima Sveti Martin i Sveti Vartolomej kojima sada preti još jedan uragan, nazvan „Hose“.

Gubici i šteta u Sjedinjenim Državama i na Karibima bi mogli da dostignu ukupno 120 milijardi dolara, kaže agencija „Enki Riserč“ (Enki Research).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.