U trendu

Oprez investitora na valutnim berzama, dolar miruje

LONDON – Dolar danas miruje prema većini valuta, jer su investitori oprezni s povlačenjem bilo kakvih poteza zbog zabrinutosti vezane za pandemiju i iščekivanja novih signala o globalnom ekonomskom oporavku.

Na prepodnevnom azijskom trgovanju, dolar je zanemarljivo skliznuo za 0,01 posto u odnosu na korpu valuta.

Evro je bio stagnirao prema dolaru, dok se japanski jen, koji važi za sigurno utočište, spustio na 110,07 jena za dolar sa jednomesečnog maksimuma od 109,535 jena zabeleženog u četvrtak, prenosi Rojters.

Imajući u vidu preosetljivost tržišta na svako pominjanje ranijeg zaoštravanja monetarne politike u SAD, tržišni akteri čekaju sutrašnje podatke o američkoj inflaciji i obraćanje predsednika Federalnih rezervi (FED) DŽeroma Pauela u sredu i četvrtak.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija procenjuju da će rast potrošačkih cena u SAD iznositi 0,4 posto u junu na mesečnom nivou i 4,0 procenta na godišnjem, nakon dva meseca uzastopnog oštrog skoka inflacije.

Bilo kakav znak da bi inflacija mogla da potraje duže nego što se ranije mislilo mogao bi da pojača očekivanja da će FED ranije izlaći iz aktuelnog pandemijskog programa podsticaja, što bi poduprlo dolar prema drugim vodećim valutama.

Nasuprot tome, benigniji pokazatelj inflacije investitori mogu da protumače kao signal da američka centralna banka može sebi da priušti duže zadržavanje labave monetarne politike, što bi zauzvrat podstaklo više ulaganja u rizičnu imovinu, uključujući i ulaganja u valute osetljive na rizik.

Pored toga, Narodna banka Kine je iznenadila tržišta u petak ublažavanjem svoje monetarne politike u nastojanju da podrži ekonomski oporavak nakon kovida, koji nije uspeo da odži trajniji zamajac.

Juan je bio blago ojačao prema američkoj valuti i trgovao se na nivou od 6,4735 za dolar, pošto su cene kineskih akcija i obveznica porasle.

Kriptovalute su beležile neznatno kretanje. Cena bitkoina je iznosila 34.431 dolara, a eter se trgovao za 2.154 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.