U trendu

Oslobađanje luka u Italiji od poreza „pod lupom“ EK

BRISEL – Evropska komisija otvorila je danas dubinsku istragu kako bi utvrdila da li oslobađanja od poreza odobrena italijanskim lukama krše pravila EU o državnoj pomoći.

Istovremeno, Komisija je pozdravila izmene u Španiji u vezi sa ukidanjem poreskih oslobađanja za njene luke, prenosi agencija Rojters.

Evropska komisija, koja nadgleda politiku konkurencije u 28-članoj Evropskoj uniji, u januaru je pozvala dve zemlje da prilagode svoje zakonodavstvo kako bi osigurale da luke plaćaju porez na isti način kao i druge kompanije od početka 2020. godine.

U najnovijem saopštenju Komisije je navedeno da zatvara istragu protiv Španije, ali da intenzivira postupak protiv Italije.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager izjavila je da su luke ključna infrastruktura za ekonomski rast i regionalni razvoj, i da su pravila konkurencije odraz toga jer omogućavaju evropskim zemljama da ulažu u luke.

„Istovremeno, ako lučki operateri ostvaruju profit od ekonomskih aktivnosti trebalo bi da budu oporezovani na isti način kao i druge kompanije i u skladu sa važećim nacionalnim poreskim zakonima, kako bi se izbeglo narušavanje konkurencije“, rekla je Vestager.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.