najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Otvorena Rusko-srpska privredna izložba

U Beogradu je danas otvorena Rusko-srpska privredna izložba “Ekspo Rusija Srbija” čiji je cilj jačanje trgovinskih odnosa i ekonomske saradnje dve zemlje.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je na otvaranju izložbe da je
ukupan obim robne razmene Srbije u Rusije u prošloj godini porastao, ali da je smanjena vrednost te razmene.

Najveći problemi, prema njegovoj oceni su pad cena nafte i gasa i nestabilnost kursa rublje.

“Potrebno je učiniti sve da bi se biznis prilagodio novim uslovima i da se razmena poveća”, rekao je Čepurin i ocenio da se ove godine očekuje porast razmene.

On je rekao da Srbija ima mogućnosti izvoza na rusko tržište u oblasti prehrambenih namirnica, autodelova, gradjevinarsta i dodao da će Srbiju 24. marta posetiti najveće ruske kompanije iz automobilske industrije.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao da je interes Srbije i Rusije zajednički izvoz na treća tržišta.

Naveo je da će program kompanija izlagača na izložbi biti predstavljen u oblasti energetike, mašinogradnje, rudarstva, hemije, gradjevinarstva, saobraćaja i da to govori i o potencijalu privreda Srbije i Rusije.

Generalni direktor srpske prehrambene kompanije “Zlatiborac” Dušan Knežević izjavio je agenciji Beta da ta kompanija od 2012. godine izvozi na rusko tržište, a da je pre dva meseca u Moskvi otvorena kompanija Zlatiborac trejd, kako bi se direktno približili ruskom potrošaču.

“Ruski potrošač je zahtevan, moderan i dobro informisan”, rekao je Knežević.

Cilj otvaranja kompanije je da se napravi bolji kontinuitet snabdevanja ruskog tržišta, a kao najveće probleme Knežević je istakao oscilaciju kursa ruske rublje.

“Mi očekujemo da ćemo prevazići probleme i drugoročno plasirati proizvode na rusko tržište”, rekao je on.

U okviru Rusko-srpske privredne izložbe biće održani i bilateralni susreti privrednika Srbije i Rusije i okrugli stolovi o jačanju privredne saradnje.

Organizator izložbe je “Zarubež-Ekspo” pod pokroviteljstvom Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije, Privredne komore Srbije, uz podršku ruskih ministarstava, institucija i poslovnih asocijacija. 

Izložba traje do 18. marta, a predstavnici Rusije najavili su učešće više od 100 kompanija iz te zemlje iz oblasti energetike, transporta, vazdušnog i železničkog saobraćaja, gradjevinarstva, poljoprivrede, nafte i gasa, farmacije, telekomunikacija, turizma.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike