U trendu

Pakt SAD-a i Poljske za obustavljanje “Severnog toka 2”

VAŠINGTON/MOSKVA – Američki predsednik Donald Tramp i njegov poljski kolega Andžej Duda nazvali su ruski gasovod „Severni tok 2“, koji treba da doprema gas do Nemačke, „pretnjom“ po evropsku energetsku bezbednost.

Prema saopštenju Bele kuće, dvojica lidera su tokom sastanka diskutovali i o mogućnosti obustavljanja sprovođenja tog projekta, prenosi RT.

„Oni neće moći da spreče projekat, ali pokušaće da uspore izgradnju. Mislim, međutim, da Zapadna Evropa to neće prihvatiti, posebno Nemačka, koja je zainteresovana za ruski gas“, izjavio je Vladimir DŽabarov, zamenik šefa Komiteta Saveta Ruske Federacije za međunarodne poslove.

Poljska je postala „američka marioneta i nema sopstvenu politiku, već samo ponavlja reči svog starijeg brata“, dodao je DŽabarov.

On je za RT rekao i da SAD i Poljska nemaju kapacitet da spreče realizaciju tog projekta, koji je neophodan da bi se zadovoljile energetske potrebe Evrope.

Stručnjak Međunarodnog instituta za humanitarna i politička istraživanja Vladimir Bruter kaže da je Poljska postala zemlja koja “igra” po nalogu Vašingtona i da je zainteresovana za podelu Evrope.

Poljska državna energetska kompanija PGNiG je ranije ovog meseca saopštila da neće produžiti ugovor o snabdevanju gasom sa ruskim Gaspromom nakon 2022. godine. Prema rečima šefa PGNiG-a Petera Voznjaka, ruski gas je precenjen.

U skladu sa aktuelnim ugovorom, Poljska može primiti 10,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje, koji se isporučuje gasovodom Jamal preko teritorije Belorusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.