U trendu

Pauelova kritika Fejsbukove kriptovalute potopila bitkoin

NJUJORK – Najpoznatija svetska digitalna valuta, bitkoin, oštro je pala nakon kritika koje je izneo predsednik Federalnih rezervi DŽerom Pauel povodom Fejsbukovog plana za lansiranje vlastite kripto valute.

Bitkoin, koji je zabeležio meteorski rast u 2019. godini od čak 200 procenata, pao je danas za 12 odsto na oko 11.300 dolara, prema podacima CoinDesk-a, izveštava američka tv mreža CNBC.

Pre samo dve nedelje ova kriptovaluta je dostigla 17-mesečni maksimum iznad 13.000 dolara.

Pad je počeo kada je Pauel u obraćanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa izrazio „ozbiljnu zabrinutost“ zbog planiranog lansiranja Fejsbukove digitalne valute, libre. Ova društvena mreža želi da pokrene svoj digitalni token zajedno sa konzorcijumom kompanija, u kojem su i Uber i Visa.

„Libra izaziva ozbiljnu zabrinutost u pogledu privatnosti, pranja novca, zaštite potrošača, finansijske stabilnosti. To su pitanja koja treba da se rešavaju sveobuhvatno i javno“, rekao je Paeul, čije reči CNBC opisuje kao „hladan tuš“ za Fejsbukov plan.

Planirano je da libra bude token vezan za grupu državnih valuta i dužničkih hartija (tzv. stablecoin), kako bi se minimizovale njegove kursne oscilacije.

Bitkoin nije jedina virtuelna valuta koja je pala posle Pauelovih komentara. Naime, pad su zabeležile i druga i treća najveća svetska kripto valuta – etereum i XRP. Etereum je potonuo za 13 procenata na 270 dolara, dok je XRP izgubio 15 odsto vrednosti, spustivši se na oko 33 centa.

(Tanjug)

Napišite komentar