U trendu

Penzije veće, a penzioneri u strahu – ne bez razloga

Iako će im se narednog meseca vratiti umanjene penzije i uvećati od osam do 13,3 odsto, većina najstarijih strahuje kada će im uslediti novo povećanje i da li će ga biti

Penzije u Srbiji od ponedeljka se usklađuju sa Zakonom o budžetu, što znači da će vlada ubuduće povećavati primanja najstarijih u zavisnosti od rasta budžetskih prihoda. Penzije bi trebalo, kako obećavaju iz vlade, da budu veće od inflacije, odnosno rasta cena na malo.

Od pre dva dana, posle četiri godine, ukinut je i Zakon o privremenom umanjenju penzija, kojim su sva primanja veća od 25.000 dinara, od oktobra 2014. godine, umanjena 22 odnosno 25 odsto. Imajući to u vidu 1,7 miliona penzionera bi, narednog meseca, s penzijskim izveštajem moglo da dobije ono što im je oduzeto, plus uvećanje od 8,4 do 13,3 odsto u zavisnosti od visine penzije.

Tako bi oni koji su pre smanjenja primali po 26.000 dinara s oktobarskim čekom trebalo da prime 29.132,5 dinara. Penzioneri čija su primanja bila 45.000 dinara do 2014. godine sada bi trebalo da prime 49.145,6, a oni koji su primali po 70.000 dinara, povećanje od oko šest hiljada dinara – 76.122.4 dinara.

Iako bi veći iznos na čeku trebalo bude lepa vest za penzionere, najveći deo njih strahuje šta će biti ubuduće i kada će biti novog povećanja. Jer, nema više formule za izračunavanje primanja, a pitanje je šta će biti s budžetskih prihodima.

Tim povodom predsednici vlade, skupštine, ali i poslanicima, obratila su se brojna penzijska udruženja, tražeći kakvu-takvu garanciju da će im zarađene penzije biti isplaćivane i ubuduće i da će biti veće bar za rast cena na malo.

Predsednik Udruženja vojnih penzionera Srbije, Ljubomir Draganjac, kaže da je dosadašnjim Zakonom o PIO (članom 80) bilo regulisano usklađivanje penzija na osnovu rasta cena, inflacije i porasta bruto nacionalnog dohotka. Usklađivanje penzija bilo je dva puta godišnje, što je bilo povoljno i pravedno za državne finansije i za penzionere.

– Predlogom izmena i dopuna sadašnjeg sistemskog Zakona o PIO (članom 9) predviđa se usklađivanje penzija na način utvrđen propisima kojima se uređuje budžet i budžetski sistem. Praktično se može dogoditi da usklađivanja i ne bude. Smatramo da u sistemskom zakonu o PIO treba da se zadrže sadašnja rešenja, a budžetom obezbede potrebna sredstva za usklađivanje – kaže Draganjac.

S tim u vezi, dodaje, potrebno je utvrditi regulativu (rast cena i plata) na osnovu koje bi se penzije automatski usklađivale jednom ili dva puta godišnje, zbog čega vojni penzioneri očekuju da se razmotri ovaj predlog i da se donese odgovarajuće rešenje.

U Udruženju sindikata penzionera Srbije, kažu da verbalno izricanje zahvalnosti „da su penzioneri podneli najveći teret fiskalne konsolidacije treba potkrepiti i vraćanjem oduzetog”. Država je dužna da pored ukidanja Zakona o privremenom smanjivanju penzija, svim penzionerima, zakonskim naslednicima preminulih, vrati celokupan iznos umanjenih penzija, uz pripadajuće kamate.

Penzioni sistem regulisan je ozbiljnim zakonom, po kome su bivši radnici stekli penziona prava. Nikakvim zakonom skupština, ne može da izmeni prava stečena ranijim sistemskim zakonima i usvoji rešenja da se penzioni sistem reguliše bez ikakvih kriterijuma i zavisi od volje izvršne vlasti, stoji u pismu ovog udruženja.

Otvorio se i novi problem zbog toga što penzije od oktobra neće biti linearno povećane, što takođe urušava penzijski sistem. Ukoliko država misli na najsiromašnije građane i penzionere onda bi bilo dobro da formira socijalni fond i isplaćuje im socijalnu pomoć, a PIO fond neka u skladu sa Zakonom o PIO isplaćuje penzije onako kako su zarađene i utvrđene rešenjima.

PIO fond nije socijalna ustanova, već neka vrsta štedionice zasnovane na međugeneracijskoj solidarnosti u koju ljudi uplaćuju doprinose isto kao što ih uplaćuju na račune u bankama. Zavisno od dužine i visine ulaganja zavisi i iznos njihove penzije. Ako je ona nekome premala onda je takva osoba socijalni slučaj, ali to nikakve veze nema sa PIO fondom, zaključuju u Udruženju.

(J. Petrović-Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.