U trendu

Pobjeda: Brodarske kompanije u CG u opasnosti zbog duga

PODGORICA – Ukoliko vlada za 15-ak dana ne plati rate za brodove Crnogorske plovidbe i Barske plovidbe postoji opasnost da se aktiviraju državne garancije i da kineska Eksim banka naplati ođednom celokupni iznos duga brodarskih kompanija, piše podgorička Pobjeda.

Brodarskim kompanijama je ostalo da vrate Kinezima još 66 miliona dolara kredita, a gotovo je izvesno da brodarske kompanije ni ove godine neće moći same da plaćaju rate za te kredite.

Iz Barske plovidbe Pobjedi je saopšteno da su već nagovestili vladi da će im najverovatnije nedostajati tri miliona evra za plaćanje dve ovogodišnje rate.

List pše da Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja u prethodna dva dana nisu odgovorili na njihova pitanja da li će vlada platiti rate za brodove, kao i da li je to moguće s obzirom na to da je donešena odluka o privremenom finansiranju, a nije usvojen budžet za ovu godinu.

Pozivajući se na svoja saznanja, list piše da bi Kinezi najverovatnije, u slučaju da im se do tog roka ne isplate rate, prvo poslali upozorenje vladi i dali neki novi rok za plaćanje rata i u komunikaciji sa predstavnicima vlade možda sačekali mesec ili dva da im se isplate rate, ali to ipak, kako se navodi, ne isključuje rizik da Eksim banka možda već ovog meseca odluči da naplati ođednom celokupni dug i da aktivira državne garancije.

U crnogorskim brodarskim kompanijama, prema saznanjima Pobjede, ne veruju da će brodovi biti zaplenjeni, jer ova plovila nisu pod hipotekom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.