U trendu

Počeo prvi Hakaton

U Beogradu i Nišu danas je počeo prvi državni Hakaton, koji je okupio 14 timova IT stručnjaka i dizajnera koji se nadmeću za najbolje tehnološko rešenje koje treba da unapredi nacionalni portal eUprava.

Hakaton se organizuje pod nazivom „CodeGovernment“ i on traje od 24 do 48 sati.

„Cilj Hakatona je unapredjenje korisničkog iskustva korišćenja Portala eUprava. Struktura Portala eUprava treba da obezbedi korisnicima jednostavan i intuitivan pristup do svih željenih usluga. Fokus je na korisniku i njegovim navikama prilikom korišćenja sistema“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

On je dodao da se Portal eUprava nije unapredjivao od 2010. godine kada je napravljen i da je ovaj korak bio neophodan, s obzirom da je tehnologija od tada značajno napredovala.

Jedan od osnivača organizacije Startit Vladimir Trkulja istakao je da je saradnja privrede i države od presudne važnosti za transformaciju Srbije u digitalno društvo.

„Nadamo se da ćemo tokom ovih 48 sati ne samo pronaći nekoliko rešenja koja će unaprediti portal eUprava tako da on gradjanima bude jednostavniji i korisniji, već da ćemo ostvariti veliki broj kontakata izmedju IT zajednice i države koji će dovesti do novih prilika za saradnju u cilju poboljšanja kvaliteta života u Srbiji“, kazao je Trkulja.

Na kraju takmičenja, biće dodeljene tri nagrade – vaučer u vrednosti od po 2.500 dolara u dinarskoj protivvrednosti za kupovinu u prodavnicama tehnike.

CodeGovernment organizuje Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Kabinetom predsednice Vlade i Inicijativom Digitalna Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.