U trendu

Pomoćnik ministra trgovine Srbije: EU razmatra zaštitne mere za uvoz čelika i aluminijuma iz …

Pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Olivera Jocić rekla je danas da će posledice uvodjenja zaštitnih mera za prekomerni izvoz čelika i aluminijuma u zemlje EU snositi sve zemlje medju kojima je i Srbija, ako ih Evropa uvede.

Ona je na panelu „Izazovi za multilateralni trgovinski poredak“ u EU info centru rekla za Betu da se zaštitne mere ne primenjuju selektivno, već na sve zemlje.

„EU razmatra zaštitne mere za čelik i aluminijum prema svim zemljama, pa i prema Srbiji zbog toga što je SAD uveo te mere prema evropskim i drugim zemljama izvoznicama tih proizvoda“, rekla je Jocić.

U Srbiji čelik proizvodi Smederevska železara u vlasništvu kineske kompanije HBIS grupa i oko 90 odsto proizvodnje izvozi, pa spada u nekoliko najvećih izvoznika.

Zaštitne mere u koje spadaju pre svega dodatne carine, će, prema rečima Jocićeve, biti uvedene da izvoznici ne bi te proizvode prekomerno plasirali na tržišta evropskih zemalja zbog visokih carina na izvoz u SAD.

„Prekomerni uvoz čelika i aluminijuma ugrozio bi domaću proizvodnju evropskih zemalja“, rekla je Jocić.

Dodala je da su najveći proizvodjači čelika Brazil, Južnoafrička republika i Ukrajina.

Evropska unija uvela je krajem juna carine na američku robu kao odgovor na odluku Vašingtona da se nametnu takse na uvoz aluminijuma i čelika iz Evrope.

Dodatne carine od 25 i 50 odsto u ukupnoj vrednosti od 2,8 milijardi dolara uvedene su pored čelika na motocikle, sokove, viski, džins odeću, različite poljoprivredne proizvode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.