U trendu

Ponovo je omogućen pristup veb-servisu APR nakon distibutivnog napada na njega

BEOGRAD – Internet stranica i veb-server Agencije za privredne registre (APR) bili su prethodnih dana na meti distribuiranih napada „Distributed Denial-of-Service“ (ĐoS) usmereninih na ometanje mrežnih usluga Agencije, ali su uspeli da odbrane sistem od napada i omoguće pristup svom veb-servisu, saopšteno je iz APR-a.

Kako iz Agencije navode, ĐoS napadi imali su za cilj da dovedu do preopterećenosti veb-servera, kako bi korisnicima bio onemogućen pristup eServisima Agencije.

Podaci nisu bili meta ovih napada, tako da baze podataka kojima rukovodi Agencija nisu bile ugrožene.

Iz Agencije dodaju da su u ponedeljak uspeli da odbrane sistem od napada i omogući pristup svim svojim veb-servisima, uz povremene prekide, dok danas sistem radi nesmetano.

U saopštenju je i navedeo da ppočinioci ovih napada, koji su dolazili iz mnogih zemalja širom sveta, preplavljivali su sajt Agencije, što je prouzrokovalo povremenom slabom funkcionalnošću veb-sajta, imejlova i veb- servisa.

Putem posebnog informacionog sistema za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja dostavljeno je 15.500 finansijskih izveštaja, kako navode iz APR-a primil su i sve ostale elektronske prijave koje su korisnici uputili putem ostalih veb-servisa Agencije.

Agencija za privredne registre je prijavila ĐoS napade Nacionalnom centru za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima (Nacionalni CERT) i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar