U trendu

Popović: Za inovacije u 2018. predvidjeno pet puta više novca nego ove godine

Za podršku inovacijama u budžetu Srbije za 2018. godinu predvidjeno je pet puta više novca nego ove godine, a biće pokrenuta i gradnja sedam-osam manjih start ap inovacionih centara koji će mladima pružati stručnu i mentorsku pomoć, rekao je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.

On je na Sajmu omladinskog preduzetništva u Beogradu rekao da su „mladi i obrazovani ljudi, naučnici i istraživači pokretačka snaga društva i budućeg ekonomskog, društvenog, političkog, visokotehnološkog i inovacionog razvoja“.

„Mladi koji pokrenu biznis ne treba da posustanu zbog početničkog neuspeha. SMS poruka je inovacija izraelske kompanije koja je na početku rada deset puta doživela neuspeh i zato ustanite i probajte ponovo“, rekao je Popović.

Dodao je da će Vlada promovisati klimu inovacija „ne samo u gradu već i u selu, jer su Tesla, Pupin i Milanković počeli u njihovim malim selima“.

Srbija će, prema njegovim rečima, primenjivati modele iz sveta gde se mladima, a posebno devojkama od 12 do 18 godina, omogućuje da vikend provedu u velikim kompanijama Majkrosoftu i Guglu, gde se promovišu inovacije, da bi kasnije pravilno izabrali zanimanje.

Srpski centar za istraživanje u Petnici je, kako je rekao, poznat u Evropi, Rusiji i Kini, a Vlada Srbije će do početka 2019. godine završiti inovacione centre u Novom Sadu i Nišu, gde će mladi moći da smeste svoje start ap kompanije.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović rekao je da je prošle i ove godine 2.000 mladih ljudi započelo biznis uz podršku te službe.

„Za programe zapošljavanja preko NSZ u budžetu Srbije za 2018. godinu predvidjeno je znatno više novca nego ove godine i težište će biti na informatičkim obukama kako bi se mladi pripremili da zadovolje potrebe poslodavaca“, rekao je Martinović.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da se inovativne ideje nastale u Srbiji sada realizuju u 60 start ap kompanija, koje tek počinju poslovanje.

„Mnogi ne znaju da je u Srbiji nastala mobilna platforma preko koje se može naručiti vozilo za prevoz, upola jeftinije od taksija, pametne brave, drvene naočari koje su hit u svetu ili mobilna aplikacija preko koje se može upravljati gradjevinskim projektom“, rekao je Čadež.

Direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj američke Agencije za medjunarodni razvod (USAID) Laura Pavlović istakla je da se ta agencija „fokusira na zapošljavanje mladih preko brojnih programa obuke, konsultacija i podrške bespovratnim sredstvima“.

„U Sandžaku smo omogućili da se bespovratnim sredstvima otvori 46 start ap kompanija“, rekla je Pavlović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.