U trendu

Postrojenje za otpadne vode u Požarevcu do 2025.

POŽAREVAC – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirovic potpisao je danas poseban ugovor kojim bi do 2025. godine Požarevac trebalo da dobije postrojenje za preradu otpadnih voda i naglasio da će ekološki projekti biti prioritet Srbije u narednom periodu.

Ukupna vednost ugovora iznosi 18,2 miliona evra, a odnosi se na izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnju jedinica za solarno sušenje mulja.

Ministar Momirović ugovor za realizaciju izgradnje za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže potpisao je sa gradonačelnikom Požarevca Sašom Pavlovićem, direktorom JP Vodovod i kanalizacija Požarevac Aleksandrom Dimitrijevićem, i direktorom KFV predsedništva u Srbiji Rudigerom Hartmanom.

Momirović je istakao da je prethodno postrojenje izgrađeno šezdesetih godina prošlog veka, da nije više u funkciji i da se, na žalost, sve otpadne vode izlivaju direktno u Veliku Moravu.

„Sa tom praksom u Braničevskom okrugu i na teritoriji cele Srbije moramo u narednim godinama da prestanemo. Moramo da očistimo naše reke i da omogućimo za našu decu čistu vodu u rekama i to je naša dužnost“, poručio je Momirović.

On je zahvalio direktoru Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Srbiji Rudigeru Hartmanu rekavši da se ispostavilo da je saradnja sa tom bankom bila najznačajnija za Srbiju.

On je istakao da je u saradnji sa Nemačkom i KfW bankom do sada obezbeđeno 274 miliona evra, koji su investirani u 34 jedinice lokalne samouprave, pre svega za rešavanje pitanja otpadnih voda i vode za piće.

„To jesu najvažniji projekti koje mi danas izvodimo. Na teritoriji cele Srbije imamo danas aktivno više od 102.000 gradilišta, ali ne postoje značajnija od izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“, naglasio je Momirović.

On je rekao da je vlada uradila mnogo stvari u prethodnoim periodu, da su pokrenuli mnogo projekata i da očekuje da će u narednim godinama slika o našoj državi biti potpuno drugačija.

„Ekološki projekti će biti apsolutno prioritet vlade i to će biti osnovno merilo kada pričamo o pridruživanju EU“, poručio je Momirović.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora i predočio koji kapaciteti i usluge će biti unapređeni.

„Nakon realizacije ovog projekta Požarevac će biti grad koji ispunjava sve ekološke standarde, a sve prednosti osetićemo u decenijama koje su pred nama“, rekao je Pavlović.

Izgradnjom centralnog prostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požarevcu predviđenog kapaciteta za 77.000 stanovnika investicione vrednosti 14,6 miliona evra, obezbediće se prečišćavanje otpadnih voda za grad Požarevac i sela Lučica, Poljana i Prugovo, gde živi oko 50.000 stanovnika.

Pored postrojenja za prečišćavanje, važna investiciona komponenta projekta uključuje izgradnju jedinice za solarno sušenje kanalizacionog mulja investicione vrednosti 3,6 miliona evra, koja će omogućiti odlaganje otpadnog mulja na ekonomičan i ekološki prihvatljiv način.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.