U trendu

Pred novom vladom energetska jednacina-tranzicija ili odrziv

KOPAONIK – Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas na Kopaonik biznis forumu da će pred novom vladom biti najveći izazov „energetska jednačina“, izbor između energetske tranzicije i energetske održivosti, ili da se nađe neki srednji put.

„Pitanje je da li ćemo da budemo zeleni i više štitimo životnu sredinu ili da budemo energetski samostalniji, što je sada i politička odluka“, rekla je Branbićeva u diskusiji na zatvaranju KBF.

Kaže da sada mnogo zemalja razmišlja da li da ima veću energetsku samostalnost i da ima termoelektrane ili da zavisi od uvoza energenata.

„Sa ovom krizom i ratom na istoku Evroope, videli smo da sve što smo znali o enegetskoj tranziciji nije baš tako pravolinijski, jer zemlje EU koje su bile lideri u tome vraćaju se polako na ugalj.

Rekla je i da je energetski izbor jednačina sa više nepoznatih, ali da bi jedna od njih moglo da bude ulaganje u zeleni vodonik koji ima veliki potencijal da bude novi drajver rasta.

„Pitanje je da li ići u energetsku tranziciju ili čekati bolja vremena, ili naći neki srednji put između energetske tranzicije i energetske održivosti. I to će sačekati kao najveći izazov buduću vladu“, istakla je Brnabićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.