U trendu

Predstavnički dom Kongresa izglasao podizanje limita na dug

VAŠINGTON – Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa izglasala je kasno sinoć meru koja otvara put za usvajanje zakona o podizanju granice duga savezne vlade od 28,9 biliona dolara, kako bi se otklonila potencijalna opasnost od neplaćanja obaveza u narednim nedeljama.

Očekuje se da će u četvrtak i Senat usvojiti tu meru, koja sprečava republikance da koriste taktike odugovlačenja, prenosi Rojters.

To bi ubrzalo proceduru u Kongresu vezanu za donošenje posebnog zakona o podizanju limita za zaduživanje federalne vlade sa sadašnjih 28,9 biliona dolara na nivo koji tek treba da se utvrdi.

Predstavnički dom je izglasao meru, koja je osmišljena da ubrza donošenje pomenutog zakona, sa 222 glasova „za“ i 212 „protiv“. Samo jedan republikanac je podržao meru.

„Da ne bude zabune. Podizanje gornje granice duga služi da se plate bilioni dolara rasipničke socijalističke potrošnje“, rekao je republikanski predstavnik u Predstavničkom domu Kevin Brejdi, aludirajući na plan predsednika DŽoa Bajdena o domaćim investicijama vredan 1,75 biliona dolara, za koji se demokrate nadaju da će ovog meseca biti usvojen u Senatu.

S druge strane, demokrate kažu da je povećanje ovlašćenja za zaduživanje federalne vlade potrebno uglavnom da bi se pokrili troškovi smanjenja poreza i programa potrošnje nastali u vreme administracije bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa, a koje su republikanci u Kongresu tada podržali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.