U trendu

Pregovarački tim SAD-a iduće nedelje u Kini

PEKING/VAŠINGTON – Američki zvaničnici posetiće sledeće nedelje Peking radi nastavka trgovinskih pregovora na visokom nivou, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo trgovine.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer i ministar finansija Stiven Menučin boraviće idućeg četvrtka i petka u Kini na osmoj rundi pregovora, izjavio je portparol kineskog ministarstva Gao Feng, prenosi agencija AP.

Gao je dodao da će se potpredsednik kineske vlade LJu He početkom aprila sastati sa zvaničnicima u Vašingtonu.

U međuvremenu, američki predsednik Donald Tramp je izjavio da bi, ukoliko SAD postignu trgovinski sporazum s Kinom, tarife mogle da ostanu na snazi još izvesno vreme kako bi se obezbedilo da se Peking „pridržava dogovora“.

Tramp je rekao u sredu da Bela kuća razmatra mogućnost zadržavanja tarifa na „znatno duži vremenski period“, dodajući da Kina ima „probleme sa pridržavanjem određenih sporazuma“.

Dodao je da su zvaničnici administracije spremni da posete Kinu zbog daljih pregovora, i da sporazum „fino napreduje“.

Lobisti iz poslovnih krugova kažu da je glavna sporna tačka u pregovorima ta što Trampova administracija traži da ima mogućnost da uvede carine na kinesku robu ako Peking ne bude poštovao uslove sporazuma. SAD takođe traže da Kina obeća da u tom slučaju neće uzvratiti kontracarinama, navodi AP.

Trgovinski spor između dve zemlje je počeo prošle godine nakon što su SAD iznele brojne optužbe protiv Kine, tvrdeći da se bavi krađom američkih trgovinskih tajni i da prisiljava kompanije da predaju svoje tehnologije kineskim partnerima u zamenu za pristup tržištu.

Tramp je uveo tarife u iznosu od 250 milijardi dolara na uvoz kineske robe, što je otprilike polovina onoga što Sjedinjene Države kupuju od te zemlje. Kina je uzvratila carinama na američke proizvode u vrednosti oko 110 milijardi dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.