U trendu

Prodaja automobila u Kini opala za 6,3 odsto

Prodaja automobila u Kini je opala za 6,3 odsto u septembru u odnosu na isti mesec 2018. godine, a prodaja električnih automobila je opala za čak 34,2 odsto iako industrija nastoji da ispuni vladine kvote za prodaju vozila te tehnologije, izvestila je danas grupacija auto-industrije.

Najveće tržište sveta u minusu je već drugu godinu, zbog slabije potražnje izazvane tarifnim ratom s Vašingtonom i hladjenjem ekonomskog rasta Kine.

Prodaja klasičnih automobila, modela SUV i porodičnih mini-kombija u Kini je opala na 1,9 miliona, po Kineskom udruženju proizvođača automobila (CAAM).

Ukupna prodaja, uključujući kamione i autobuse, smanjila se za 5,2 odsto, na 2,3 miliona.

Prodaja električnih automobila je septembra opala na 80.000 komada, zbog smanjenja državnih subvencija koje su prethodno pomogle da Kina postane najveće svetsko tržište za njih.

Umesto subvencijama sada proizvodjači moraju da troše velike sume novca da bi ispunili državne kvote za prodaju električnih vozila. Peking prebacuje teret na proizvodjače automobila tražeći da prodaju električne energije bez subvencija, u zamenu za dobijanje poslovnih kredita. To medjutim povećava troškove kupcima.

Za devet meseci ove godine, ukupna prodaja automobila u Kini je opala za 11,7 odsto, na 15,2 miliona.

U istom periodu prodaja električnih automobila je porasla za 20,8 odsto u odnosu na devet meseci godinu dana ranije, ili na 872,000 komada. To je posledica snažne potražnje u prvom polugodištu, pre smanjenja državnih subvencija.

Prodaja vozila SUV koja je ranije bila svetla tačka auto-industrije u Kini, opala je u prvih devet meseci ove godine za 9,3 odsto u odnosu na godinu ranije, saopštilo je Udruženje proizvodjača.

Uz sve te probleme, prodaja automobila kineskih marki je opala za 9,8 odsto na 727.000 za devet meseci.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.