najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prodaja Telekoma netransparentna

Postupak prodaje kompanije Telekom Srbija se sprovodi na netransparentan način jer se ne zna ni šta predlaže privatizacioni savetnik ni koji su uslovi Vlade Srbije, upozorili su danas berzanski stručnjaci.

Na javnoj raspravi Evropskog pokreta u Srbiji “Razvoj berze – šansa za ozdravljenje javnih finansija Srbije”, Nenad Grujaničić je kazao da je Telekom Srbija, kao državno preduzeće sa najboljim poslovnim rezutatima, najlakše moglo “utabati stazu” za korporativizaciju javnih preduzeća i doprineti razvoju tržišta kapitala.

“Umesto toga Vlada se opredelila za tendersku prodaju Telekoma nakon prikupljanja neobavezujućih ponuda, što znači da model incijalne javne ponude, odnosno prikupljanja kapitala prodajom akcija na berzi, za vlast nije bio prihvatljiv”, kazao je Grujaničić.

Po njegovoj oceni, eventualnim neuspehom tenderske prodaje Telekoma otvorila bi se mogućnost za preispitivanje modela privatizacije tog preduzeća.

“Ukoliko bi se Vlada opredelila za model inicijalne ponude akcija Telekom bi mogao da ponudi 20 odsto sopstvenih akcija, a država bi se mogla pridružiti sa manjim delom svojih akcija. Ulazak investitora u vlasničku strukturu te kompanije doprineo bi većoj transparentnosti poslovanja, profesionalizaciji menadžmenta i njegovoj boljoj kontroli”, rekao je Grujaničić.

Savetnik sa strana ulaganja Milan Kovačević je istakao da su poslovni rezultati Telekoma lošiji u 2014. nego u 2013. godini i da je bolje što pre prodati tu kompaniju kako joj cena ne bi padala.

Direktor Beogradske berze Siniša Krneta je uporio da je alarmantno stanje na toj berzi jer nema hartija kojima bi se trgovalo.

“Došli smo u situaciju da je uspeh kad dnevni promet bude 200.000 evra”, kazao je Krneta i dodao da reforma tržišta kapitala nije ni počela.

On je ocenio da razvoju berzanskog tržišta može da podstakne privatni sektor koji bi tako prikupio kapital.

Srbija, kako je rekao Krneta, ne može da napreduje na listi Svetskog ekonomskog foruma po konkurentnosti sve dok ne razvije finansijsko tržište.

Specijalni savetnik u Ministarstvu privrede Dušan Korunoski je ukazao da je Srbija na rang listi Svetskog ekonomskog foruma na 138. mestu od 140 zemalja po kriterijumu zaštite prava malih akcionara, što dovoljno govori koliko su neophodne promene da bi se razvijalo finansijsko tržište.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike