U trendu

Radnici kruševačkog 14. oktobra traže zaostale plate

Bivši radnici Industrije mašina i komponenata „14. oktobar“ u stečaju okupili su se danas u Domu sindikata u Kruševcu očekujući odgovor nadležnih institucija kada će i na koji način moći da naplate dvogodišnje zarade, koje im je preduzeće ostalo dužno.

Član Inicijativnog odbora bivših radnika „14.oktobra“ Milorad Jovanović rekao je novinarima da 1.558 radnika traži isplatu zarade za 2013. i 2014. godinu, u ukupnom iznosu od milijardu dinara.

„Očekujemo da država namiri naša potraživanja, sve do stečaja firma je bila u vlasništvu države“, rekao je Jovanović.

Ukupna potraživanja poverilaca od „14. oktobra“ su 13,6 milijardi dinara, a celokupna imovina tog preduzeća je četiri puta nudjena na prodaju, ali da nije bilo kupaca.

Bivšim radnicima te fabrike danas su se na protestu pridružili i bivši radnici iz nekoliko kruševačkih društvenih preduzeća koja su otišla u stečaj, te je od oko 400 okupljenih njih stotinak ostalo ispred Doma sindikata jer u sali nije bilo više mesta.

Ti radnici imaju problem da naplate svoja potraživanja i dogovoreno je da se sutra sastanu u kruševačkom Samostalnom sindikatu kako bi formulisali konkretne zahteve i uputili ih nadležnim institucijama.

Prema proceni kruševačkog Samostalnog sindikata, oko tri hiljade radnika u tom gradu od propalih društvenih preduzeća potražuje zaostale plate.

U Kruševcu je tokom prethodne dve godine stečaj uveden u šest od ukupno osam društvenih preduzeća koja su bila u postupku restrukturiranja, a do sada je prodata jedino HI „Župa“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.