U trendu

Rusija nastoji da njena centralna banka popusti monetarnu politiku

MOSKVA – Ruska vlada vrši pritisak na Centralnu rusku banku da bude optimističnija u pogledu ekonomskih izgleda zemlje i da signalizira da je spremna da popusti monetarnu politiku, a sve dok još uvek traje rat u Ukrajini, preneo je danas portal Blumberg.

Odbor Centralne banke sastaće se u petak, a državni zvaničnici žele da odbor pošalje jasnije nagoveštaje da bi kamatne stope mogle pasti kasnije ove godine, prenosi Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Guvernerka Elvira Nabiulina do sada nije predlagala neposredno ublažavanje monetarne politike zbog rizika od veće inflacije, i pretpostavlja se da će ukazati da kamatne stope ne mogu pasti.

Prema prognozama iz prošlog oktobra, centralna banka je očekivala da će njena referentna vrednost u proseku iznositi 6,5 -8,5 odsto ove godine, što znači da su moguća i povećanja i smanjenja, a ekonomisti su saglasni u predviđanjima da će u petak ključna stopa treći put zaredom ostati na 7,5 odsto.

Zvanični troškovi pozajmljivanja ostali su nepromenjeni otkako je centralna banka pauzirala ciklus naglog popuštanja monetarne politike, koji je više nego preokrenuo hitno ekonomsko povećanje nakon početka rata u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.