U trendu

Sa Pendarovskim sutra u Beogradu i makedonski privrednici

BEOGRAD – U okviru sutrašnje posete predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog Beogradu biće održan i poslovni skup Srbija – Severna Makedonija, u organizaciji Privredne komore Srbije.

Podaci pokazuju da ukupna robna razmena između Srbije i Severne Makedonije beleži rast, a od početka godine do kraja septembar vredela je 657,5 miliona evra.

U pitanju je povećanje od 7,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Poslovni susret srpskih i makedonskih privrednika, kao i predstavnika Privrednih komora dve zemlje, biće prilika za dalje produbljivanje ekonomskih odnosa.

Na poslovnom skupu u Klubu poslanika u Beogradu obratiće se predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Stopanske komore Makedonije Branko Azeski i predsednik Republike Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

I jedan i druga strana beleže rast u međusobnim trgovinskim odnosima, pokazuje statistika.

Naš izvoz u Severnu Makedoniju od početka godine do septembra iznosio je 494,5 miliona evra, što je za 9,7 procenata više u odnosu na isti period prethodne godine.

Uvoz iz Severne Makedonije za ovaj period veći je za 1,8 odsto u odnosu na isti period godinu ranije, a vredeo je 163 miliona evra.

Suficit u robnoj razmeni je na našoj strani i iznosi 331,5 miliona evra.

U ukupno ostvarenom izvozu Srbije u 2018. godini, Severna Makedonija je na 8. mestu i učestvuje sa 3,8 procenata.

Prema visini uvoza iz zemalja sveta, ostvareni uvoz iz Severne Makedonije u prošloj godini svrstava ovu zemlju na 25. mesto sa jedan odsto ukupnog uzvoza Srbije.

Mogućnost za dalje proširenje trgovinskih odnosa i saradnje dve zemlje vide se u sektorima gvožđa i čelika, sapuna i preparata za pranje, nameštaja, a Makedonci rado kupuju od nas i proizvode od čokolade, sladolede i goveđe meso…

Izvozni potencijal za naše proizvođače postoji i u sektorima proizvodnje bezalkoholnih pića, vode, piva i toaletne hartije i hartije za domaćinstvo.

Inače, domaćin predsedniku Severne Makedonije biće predsednik Aleksandar Vučić, koji će ga u 10.30 sačekati ispred Palate Srbija.

Nakon toga je prediđen tet-a-tet sastanak, sastanak dve delegacije, a potom i obraćanje medijima dvojice predsednika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.