U trendu

Saglasnost za budući gasovod od Zaječara do Horgoša

BEOGRAD – Savet Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) doneo je rešenje o izuzeću novog interkonektora za prirodni gas koji će biti 400 kilometara dug od Bugarske do Mađarske od obaveze primene pravila pristupa treće strane, navedeno je u rešenju koje je obavljeno na službenom sajtu te Agencije.

Odluka je doneta na osnovu zahteva koji je podnela firma „Gastrans“ iz Novog Sada, a obuhvata izuzeće od obaveza primena pravila pristupa treće strane kao opštih pravila raspodele kapaciteta i opštih uslova transporta prirodnog gasa i regulisanih cena, kao i izuzeće od obaveza vlasničkog razdvajanja.

Rešenje AERS-a odnosi se na celokupni objekat budućeg gasnog interkonektora za transport prirodnog gasa čiji je godišnji tehnički kapacitet 13,88 milijardi kubnih metara.

Njegov je ulaz u Srbiju kod Zaječara, gde se povezuje sa bugarskim gasovodom, a izlazi su kod Horgoša, gde se povezuje sa Mađarskom, odnosno kod Paraćina, Pančeva i Gospođinaca gde će novi gasovod biti povezan sa domaćim gasovodom kojim upravlja operater transportnog sistema u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.