U trendu

Serbia Organika proslavila 10 godina postojanja

BEOGRAD – Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje Serbia Organika proslavilo je 10 godina postojanja, a ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović najavio je da će sledeće godine biti višestruko povećane subvencije za organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Nedimović je na proslavi povodom jubileja kazao i da organsku proizvodnju vidi kao neverovatnu priliku za našu državu kada je u pitanju tržište zapadne Evrope.

„Tamo je sve promenjeno u zadnjih 10 godina, navike, želje, standard, a raste i još jedno tržište koje mi u ovom trenutku ne vidimo, a to je tržište na istoku, čiji standard i dalje raste i koji će pre ili kasnije imati potrebu za organskim proizvodima“, kazao je Nedimović.

Naveo je da je Ministarstvo poljoprivrede spremilo novitete za sledeću godinu – 2020/2021, a to su poljoprivredne subvencije.

„Meni je ideja da nekoliko puta povećamo subvenciju za organsku poljoprivrednu proizvodnju iz razloga što moramo što veći broj ljudi da uključimo u to, jer ne postoji bolja priča da se napravi što veća dodata vrednost nego što je organska poljoprivreda“, kazao je ministar.

Dodao je da država mora naći i način kako da isfinansira prelaz iz konvencionalne u organsku proizvodnju i da proizvođačima pomogne da taj proces što lakše prevaziđu, a sa druge strane da ih podstakne kroz novac.

Navodeći da sada postoji 6.000 proizvođača u organskoj proizvodnji, Nedimović je kazao da je Srbiji potrebno više.

Podsetio je i da je pre nekoliko dana bio u Švedskoj i, kako je kazao, ta poseta je bila isključivo zbog organske proizvodnje.

„To je tržište koje veoma dobro plaća, a mi moramo da nađemo još jedan novi put za zemlje Skandinavije i zapadne Evrope, pored ovih postojećih koje imamo, da tamo što više robe plasiramo“, naveo je ministar.

Nemački GIZ 10 godina unazad podržava organsku proizvodnju u Srbiji, a šefica privrednog odeljenja ambasade Nemačke Anne-Kristin Piplica kazala je da je jedan od glavnih ciljeva jeste trajno razvijanje organske poljoprivrede i ustanovljavanje održivog lanca stvaranja dodate vrednosti.

„Okosnica uspeha organske poljoprivrede jeste kompetitivnost ili mogućnost proizvođača da drže korak tržišnom utakmicom kako u lokalnom okruženju, tako i u širim okruženjima i da dobiju pristup evropsko tržište“, kazala je Piplica.

Kako je rekla, organska poljoprivreda se danas prepoznaje i uvažava kao sektor sa izuzetnim razvojnim potencijalom, a organska proizvodnja u Evropi doživljava procvat.

Predsednica Upravnog odbora Serbia Organika Snežana Oljača navela je da je misija te asoocijacije da povezuje ljude, a da im je glavni zadatak da prave mreže kako bi se sektor taj razvio uz pomoć informacija.

„Smatram da nam je to najvažniji zadatak koji ćemo i dalje ispunjavati. Naš najvažniji rezultat u ovoj deceniji jeste baza podataka proizvođača, gde smo mi počeli da povezujemo ljude elektronskim putem“, kazala je Oljača.

Dodala je da tu bazu elektronski pregledaju iz više od 100 zemalja širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.