Sindika traže više od dobiti, najavili miran protest

BEOGRAD, 13. mart (Tanjug – Predsednici reprezentativnih sindikata zaposlenih na „Aerodromu Nikola Tesla“ nezadovoljni najavljenom odlukom da će, od dobiti za prošlu godinu, moći da podele 0,44 odsto umesto očekivanih 6,6 odsto, najavili su da će sutra u 15 sati održati miran protest „od koga niko neće trpeti“.

Prema informacijama koje su sindikati izneli na danas održanoj konferenciji za štampu ukupna dobit aerodroma za prošlu godinu, sa koncesionom naknadom, iznosi 53,2 milijarde dinara, od čega je za raspodelu zaposlenima opredeljeno oko 234 miliona dinara odnosno 0,44 procenta.

„Bez radnika Aerodroma „Nikola Tesla“ koji su se svojim radom izborili da kompanija dostigne odličnu koncesionu cenu ne bi bilo tog novca na računu“, rekla je Vesna Vilotić predsednica sindikata „Zajedno“ u ime četiri reprezentativna sindikata.

Ona se pozvala i na važeći kolektivni ugovorom koji je potpisan sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović“ i ocenila da je smanjene učesća zaposlenih u dobiti sa 6,6 odsto za 2017. na 0,44 odsto neprihvatljivo.

Vilotić kaže i da su radnici Aerodroma Beograd u koncesiji prošli lošije od kolega na aerodromima u okruženju koji su dobili duži zaštitni period kao “ i u odnosu na radnike u našoj zemlji gde u procesu vlasničke trasformacije svi dobili neku otpreminu ili socijalni program“.

“ Za razliku od njih mi imamo najmanji zaštitni period, nemamo nikakvu otpremninu, nemamo socijalni program i za godinu ili nešto duže možemo se naći na ulici bez bilo kakve nadoknade za decenijski požrtvovani rad“, prenela je Vilotić stavove 4 sindikata.

Sindikati od većinskog akcionara Vlade Republike Srbije traže da zaposlenima i u ovaj godini pripadne 6,6 odsto od dobiti, a kažu „da se taj zahtev ni na jedan način ne odnosi na novog poslodavca „Vansi erport Srbija“ koji je svoju koncesionu naknadu već uplatio Republici Srbiji“.

„Obzirom da na naš zahtev Vlada Srbije nije odgovorila pozitivno, niti nas je premijerka pozvala na traženi sastanak, sindikati su dogovorili da organizuju miran protest u četvrtak, u 15 časova na Aerodromu Nikola Tesla kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo“, rekla je Vilotić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike