U trendu

Sporazum o novom gasovodu između SRB i RS/BiH

BANJALUKA – Srbijagas i „Gas-res“ iz Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o izgradnji novog gasovoda, čiji je planirani kapacitet 1,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje, saopštio je Srbijagas.

Budući gasovod, kako je definisano Sporazumom, gradiće se na pravcu granica Republike Srbije i Bosne i Hercegovine-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Novi Grad.

Osnovni cilj Sporazuma jeste priključenje Republike Srpske i BiH na gasovodni transportni sistem u Srbiji, kao i na projekat „Balkanski tok“,

Dužina gasovoda na teritoriji Srbije iznosiće oko 90 kilometara, a na teritoriji Republike Srpske oko 320 kilometara.

Kako se navodi, predmet Sporazuma je zajedničko učešće u izgradnji gasovoda Inđija-Mačvanski Prnjavor- Bijeljina-Banja Luka-Novi Grad.

Sporazum o izgradnji gasovoda „Nova istočna interkonekcija Republike Srpske/BiH i Republike Srbije“ potpisali su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatovići i direktor „GAS-RES“ Đuro Glamočić, u prisustvu ministra energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića.

Vlada Republike Srpske opredelila je preduzeće „Gas-Res“ za nosioca aktivnosti na realizaciji projekta na teritoriji Srpske.

Ovim Sporazumom dve gasne kompanije započinju aktivnosti na realizaciji ovog važnog projekta, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.