U trendu

Srbija se neće opredeljivati za ruski ili američki gas

Srbija se neće opredeljivati za ruski, američki ili azerbejdžanski gas koji treba da dođe kroz nove gasovode, jer se još ne vidi da tog gasa ima, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.
On je na koferenciji za novinare rekao da će pre toga Srbija od sledeće godine početi proširenje kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, sa oko 450 miliona na milijardu kubnih metara, kako bi obezbedila sigurno snabdevanje gasom tokom cele zime.

„Nemamo mi taj problem, dajte nam kakav god hoćete gas, ali taj gas još nismo videli, iako smo na 100 načina raspravljali odakle i kako da ga dobijamo. Ni taj jadransko-jonski gasovod, ni gas sa Krka, niti taj Turski tok, niti znamo da li će da ga bude“, rekao je Vučić.
 
Vučić je rekao da se stručnjaci u domaćoj i svetskoj javnosti svađaju da li je bolje snabdevanje ruskim ili američkim gasom, a sve što Srbija dobija od gasa je iz Rusije je preko gasne stanice Beregova i Ukrajine.

„Da li više voliš Ruse ili Amerikance, najviše više volim Srbiju i čekam da mi neko pokaže taj gas i da ga odmah kupimo, samo da bude malo jeftiniji“, rekao je premijer.

Vučić je rekao da Srbija ima 298 miliona evra duga za ruski gas zaostalog iz vremena prethodnih vlada, koji će platiti, ali je dodao da sada Srbijagas „ne duguje ni jedan dinar za tekuće obaveze Rusima za gas“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.