U trendu

Štrajk prestaje, radnici i menadžeri Falk Ista se dogovorili

Predstavnici italijanske fabrike obuće „Falk Ist“ iz Knjaževca i Sindikata „Sloga“ potpisali su danas protokol o načinu prestanka obustave rada u toj kompaniji, čime su se stekli uslovi da se radnici vrate u proizvodne pogone i otpočne puna proizvodnja, saopštila je informativna služba tog sindikata.

Dogovoreno da će „Falk Ist“ isplatiti zaradu za maj, kao i novčanu pomoć svim zaposlenima i to 4.000 dinara radnicima odeljenja montaže, 2.000 dinara šivaćim odeljenjima i po 1.500 dinara ostalim odeljenjima.

Novčana pomoć će sutra biti isplaćena.

Dogovoreno je da zaposleni neće snositi posledice zbog spontane obustave rada, već će se „kroz obostrano razumevanje i bez ucena pristupiti daljem unapredjenju dijaloga, uskladjivanju pojedinačnih ugovora o radu, izradi pravilnika o sistematizaciji, vodeći pritom računa o najboljim interesima i zaposlenih i kompanije“.

Sindikat „Sloga“ je naveo da je protokolom predvidjeno da će se po dobijanju rešenja o registraciji i sticanja statusa reprezentativnog sindikata pristupiti postupku pregovaranja radi zaključivanja kolektivnog ugovora.

Taj sindikat u „Falk Istu“ ima više od 650 članova.

Radnici „Falk Ista“ protestovali su nekoliko dana zahtevajući povećanje zarada, pravo na sindikalno organizovanje i bolje uslove rada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.