U trendu

Tintor sa predstavnciima FAS-a o unapređenju saradnje

BEOGRAD – Direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Vladica Tintor izjavio je da je sa predstavnicima ruske Federalne antimonopolske službe (FAS) razgovarao o saradnji u oblasti elektronskih komunikacija, uključujući i pitanje ukidanja rominga između Srbije i Rusije i dodao da ne treba imati prevelika očekivanja da će se po tom pitanju brzo doći do rezultata pošto je ukidanje rominga dug proces.

„Ovo su bili prvi incijalni razgovori da se uradi analiza, da se vidi koliko košta saobraćaj između Srbije i Rusije, koliko građana iz Srbije putuje u Rusiju i obrnuto i da vidimo kako bi to moglo da se reflektuje na poslovanje srpskih i ruskih telekomunikacih operatora. To su počeci i videćemo kako će se dalje odvijati ti razgovori“, rekao je za Tanjug Tintor koji je sa predstavnicima FAS-a imao sastanak 12. aprila.

Reč je o sastanku koji je rezultat Memoranduma o saradnji potpisanog između dve institucije u decembru 2017. godine i na kome je, kaže Tintor, bilo reči o zajedničkim temama kao što su pitanje regulacije cena telekomunikacionih usluga, pristup infrastrukturi, pitanje univerzalnog servisa…

„Jedna od tema bila je i pitanje rominga između Srbije i Rusije“, rekao je Tintor i naveo da je ukidanje odnosno snižavanje cena romina između dve zemlje dugotrajan proces i da ne treba imati prevelika očekivanja da će se brzo doći do rezultata.

Podsetio je da je proces snižavanja cena rominga i ukidanja u Evropskoj uniji trajao skoro deset godina i dodao da je u našem regionu prvi sporazum o snižavanju cena rominga potpisan 2014. godine, te da se potpuno ukidanje rominga očekuje sredinom 2021. godine.

Tintor je naveo da je na sastanku dogovoreno da se nastave razgovori na teme zajedničkih izazova koji postoje na svakom tržištu kao što je pitanje univerzalnog servisa za krajnje korisnike, pitanje pristupa infrastrukturi…

„Verujem da ćemo već sa jeseni imati naredni sastanak sa predstavnicima FAS-a na kome bi nastavili dalju saradnju u skladu sa potpisanim sporazumom“, dodao je Tintor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.