U trendu

U Raškom okrugu će biti zaposleno jos 125 tekstilaca

RAŠKA – U fabrikama tekstilne industrije u Raškom okrugu biće zaposleno još 125 radnika do kraja ovog meseca, a planirano je da tokom sledeće godine u trening centru za obuku tekstilaca prođe još 75 polaznika, te se očekuje da u 2023. godini bude ukupno 200 zaposlenih radnika u tekstilnoj industriji u ovom okrugu.

Kako se navodi u saopštenju GIZ-a, kroz projekat koji je finansirala Nemačka organizacija za razvojnu saradnju (GIZ), a realizovali Privredna komora Srbije i lokalni partner na projektu kompanija Luš Textile, prošlo je i nekoliko povratnika po readmisiji koji su rešili da nađu zaposlenje u Srbiji i nastave život u mestima svog rođenja.

„Projekat je počeo decembra prošle godine i tokom 12 meseci više od 125 polaznika obuke je prošlo proces edukacije sa obučenim trenerima kako bi bili osposobljeni za rad u tekstilnoj industriji“, rekao je Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.

On je dodao da je projekat veoma koristan za lokalnu zajednicu jer se pored zapošljavanja radnika obezbeđuje ostanak stanovništva u ruralnim područjima, čime se sprečava migracija ka većim gradskim centrima.

Nemačka Vlada je kroz GIZ je izdvojila gotovo pola miliona evra u okviru projekta, čime su obezbeđene neophodne mašine i oprema, kao i treneri koji su sproveli obuke u trening centru PKS.

„Trening centar biće na raspolaganju i nakon novembra kako bismo nastavili sa integracijom povratnika po readmisiji, ali i osnaživanjem ostalih ugroženih kategorija društva na lokalu“, istakla je vođa globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ (PME) u Srbiji Marija Bogdanović.

Partneri programa „Migracije za razvoj“ pored PKS, su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije.

Program finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.