najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vakcinacija goveda od ponedeljka

Evropska komisija odobrila je Srbiji 50.000 doza vakcina protiv stočne bolesti “kvrgave kože” i početak vakcinacije goveda na području Pčinjskog i Jablaničkog okruga, koji su proglašeni zaraženim područjima, počeće u ponedeljak 20. juna, najavio je danas savetnik predsednika Vlade Srbije Dragan Glamočić.

On je agenciji Beta kazao da je Vlada Srbije usvojila uredbu o hitnom uvozu čime je omogućila da se danas otvori i javna nabavka još 400.000 vakcina protiv te stočne bolesti, a vakcinacija goveda bi tim novim dozama iz uvoza mogla bi da počne za 10 do 15 dana.

“Vlada Srbije je na taj način preduzela sve što je bilo u njenoj moći, a do tada ćemo kontrolisati transport preko kontrolnih punktova sa pripadnicima MUP-a da zaraza ne prodje u druge delove Srbije”, kazao je Glamočić koji je i predsednik vladinog Operativnog štaba za koordinaciju primene mera za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis).

On je apelovao na farmere u Srbiji da ukoliko kod goveda primete znakove bolesti “kvrgave kože” odmah prijave nadležnoj veterinarskoj stanici kako bi moglo da se brzo reaguje, naglasivši da period inkubacije te zarazne bolesti traje 28 dana.

“Farmeri ne treba da se boje opasnosti ubijanja životinja, jer će im šteta biti nadoknadjena. Vlada Srbije je obezbedila sredstva ukoliko do toga dodje i ona će svima biti isplaćena u realnom iznosu tako da će moći da kupe novu stoku nakon prolaska zaraze”, kazao je Glamočić.

Agenciji Beta je u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine rečeno da su u Srbiji tri opštine proglašene za zaraženo područje: Bujanovac, Bosilegrad i Surdulica, dok je celokupna teritorija Pčinjskog upravnog okruga proglašena za ugroženo područje.

Na zaraženim ili sumnjivim gazdinstvima je 61 krava, jedno june i 13 teladi, od čega je 27 goveda u Bujanovcu, Surdulici i Bosilegradu ubijeno na human način.

U Bujanovcu, Surdulici i Bosilegradu, šest naseljenih mesta i osam gazdinstava ima 48 krava, od toga je osam sumnjivo, a prijavljene su nove sumnje u opštini Trgovište u dva naseljena mesta.

U Ministarstvu poljoprivrede naglašavaju da Evropska unija još nije zabranila izvoz govedjeg mesa iz Srbije, dok su treće zemlje, svaka za sebe, donosile odluke u skladu sa situacijom u samoj državi uvoznici.

Nadoknada štete proizvodjačima se isplaćuje preko veterinarskih instituta.

bolest kvrgave kože je virusno oboljenje isključivo goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike