Vestager: Zabranili smo spajanje Alstoma i Simensa

BRISEL – Šefica antimonopolske komisije Evropske unije, Margret Vestager, zvanično je potvrdila da su evropske vlasti odbacile mega-spajanje između francuskog Alstoma i nemačkog Simensa u železničkoj delatnosti.

Vestager je rekla da bi to merdžovanje praktično stvorilo monopol na evropskom tržištu, ugušilo fer konkurenciju i dovelo do rasta cena za putnike, prenosi agencija AP.

Donoseći ovu odluku, Komisija je odolela političkom pritisku dveju najmoćnijih država EU, koje su se nadale da će stvoriti globalnog konkurenta kineskoj kompaniji CRRC, ocenjuje američka agencija.

„Komisija je zabranila spajanje jer kompanije nisu bile spremne da otklone našu ozbiljnu zabrinutost u pogledu konkurencije“, rekla je Vestager.

Alstom i Simen su čuveni po prozivodnji vozova velike brzine, francuskog TGV i nemačkog ICE voza, a takođe proizvode i sisteme signalizacije za železnice.

Blokada spajanja je retkost za antimonopolsku komisiju EU, budući da je tokom poslednje tri decenije odobrila više od 6.000 ugovora, a zabranila manje od 30.

Francuska je osudila ovu odluku čak i pre zvaničnog saopštenja. Ministar finansija Bruno Le Mer je ranije danas izjavio da će odluka Vestagerove „ići na ruku ekonomskim i industrijskim interesima Kine“.

On je naveo da će potez EU „sprečiti Alstom i Simens, dva šampiona u železničkoj signalizaciji i železničkom transportu, da se spoje kako bi imali istu težinu kao i veliki kineski industrijski prvak (CRRC)“. Le Mer je ovu odluku nazvao političkom i „ekonomskom greškom“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike