U trendu

Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Evro je u utorak pao nakon što je nekoliko zakonodavaca Evropske centralne banke izrazilo sumnju u pogledu projektovanog oporavka privrednog rasta u drugoj polovini godine.

Zabrinutost oko privrede evrozone je usledila pet nedelja nakon što je ECB odložila prvo postkrizno povećanje kamatne stope do 2020. godine.

Jedinstvena evropska valuta je pala za 0,2 procenta na 1,128 dolara nakon što je izvor blizak Rojtersu rekao da kreatori monetarne politike ECB-a misle da su ekonomske projekcije banke previše optimistične, s obzirom na to da rast slabi u Kini i da trgovinske tenzije ostaju.

Glavne valute su se trgovale u uskim rasponima.

Dolar je bio stabilan u odnosu na korpu valuta u utorak, uz obazrivost investitora koji su tražili znakove stabilizacije u globalnoj privredi.

Dolarski indeks je bio stabilan u odnosu na prethodni dan na 96,950 poena.

Međubankarsko devizno tržište u utorak se otvorilo na nivou od 117,80/118,10. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 9,8 miliona evra po prosečnom kursu od 117,9700. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,80/118,10.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) je iznosio 7.310 miliona dinara na nivou od 1,85 do nivoa 1,90.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.