U trendu

Veterinari i epizootiolozi vežbali za slinavku i šap

BEOGRAD – Veterinarski inspektori iz svih vojvođanskih okruga i epizootiolozi iz svih veterinarskih instituta na teritoriji Vojvodine imali su danas simulacionu vežbu za scenario pojave bolesti papkara slinavke i šapa, saopštila je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Cilj vežbe bilo je sagledavanje mogućnosti delovanja veterinarske službe u kriznim situacijama na svim nivoima organizacije, a deo vežbe održan je i na centralnom nivou u Upravi za veterinu u Beogradu.

Vežbom je testirana „spremnost veterinarske službe za reakciju u slučaju pojave ove, kao i bilo koje druge naročito opasne zarazne bolesti životinja, ali i u drugim mogućim kriznim situacijama“, saopštilo je Ministarstvo.

Slinavka i šap je bolest papkara koje se sporadično pojavljuje u pojedinim zemljama uglavnom Azije, a u našoj zemlji je poslednji put bila zabeležena na teritoriji Kosova i Metohije 1997. godine, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Vežba je organizovana u saradnji sa Evropskom komisijom za kontrolu slinavke i šapa, a tokom nje bilo je prisutno nekoliko inostranih posmatrača, kao i posmatrača iz Vojske Srbije i Sektora za vanredne situacija MUP- a „sa ciljem da se unapredi moguća saradnja u eventualnim kriznim situacijama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.