Vlada preuzela upravljanje niškim aerodromom, direktor podneo ostavku

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su danas ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge „Aerodrom Niš“, kojim država preuzima upravljanje niškim aerodromom.

„Aerodrom Niš od strateškog je značaja za Srbiju, kao alternativni aerodrom beogradskom i rezervni centar kontrole letenja iz sistema SMATSA, zahvaljujući novom tornju kontrole leta koji ćemo izgraditi u Nišu. Prenosom upravljanja na Vladu Srbije biće omogućeno normalno funkcionisanje niškog aerodroma i obezbedjena sredstva za investicije koje će omogućiti dalji razvoj niškog aerodroma, kako bi i u budućnosti bio jedan od vodećih u ovom delu regiona“, rekla je Mihajlović.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije odluku o prenosu osnivačkih prava sa JP „Aerodrom Niš“ na Republiku Srbiju donela nakon višegodišnjih molbi Grada Niša i menadžmenta aerodroma da pomogne dalji rad i razvoj niškog aerodroma jer Grad Niš, kao vlasnik aerodroma, ne raspolaže neophodnim finansijskim sredstvima, saopštilo je Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Država je u prethodne četiri godine pomogla niški aerodrom sa ukupno 9,8 miliona evra, od čega je 3,6 miliona evra pomoć u novcu i opremi koju je Aerodrom „Konstantin Veliki“ dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je broj putnika na niškom aerodromu u poslednje tri godine povećan 248 puta, sa 1.335 putnika u 2014. na 331.582 u 2017, a prevoz robe devet puta, sa 284 tone na 2.542 tone.
Direktor niškog aerodroma podneo ostavku: Vraćaju aerodrom 10 godina unazad

Direktor niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ Vladica Djurdjanović podneo je danas neopozivu ostavku na funkciju.

U saoštenju Djurdjanović je istakao da će, nakon predaje državi Javnog preduzeća „Aerodrom Niš“, vrlo brzo biti promenjen dosadašnji model poslovanja i vraćen 10 godina unazad, iako je u potpunosti u skladu sa trendovima u vazduhoplovnoj industriji.

Dodao je da u tim uslovima njemu „ne preostaje ništa drugo nego da se i pored vanserijskih rezultata povuče i ne učestvuje u onome što sledi“.

„Potpuno je iracionalno da preduzeće koje je jedva stalo na noge posle 30 godina postojanja, napušta dokazano uspešni model i prelazi na državne subvencije“, naveo je Djurdjanović.

On je podsetio da je Gradsko veće Niša pre više od dva meseca donelo odluku o njegovoj smeni ali da taj predlog nije stigao Skupštinu na izjašnjavanje zbog očigledno protivzakonitog osnova po kome je predlog i usvojen.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike