U trendu

Vlada Srbije i Mitilineos postigli dogovor o vraćanju duga RTB Bor toj grčkoj komapniji

Grčka kompanija Mitilineos i Vlada Srbije dogovorile su se da Srbija toj firmi isplati 40 miliona dolara kompenzacije, na šta se obavezala odlukom arbitražnog suda u Švajcarskoj u sporu oko ulaganja u Rudarsko-topioničarski basen Bor, saopštio je danas Mitilineos.

Na predlog Vlade Srbije, država će toj kompaniji isplatiti kompenzaciju od 40 miliona dolara u četiri kvartalne rate bez kamate do decembra 2018. godine. 

Kako se navodi u saopštenju te grčke metalurške kompanije na njenom sajtu, sporazum su u ime Vlade Srbije potpisali ministar privrede Goran Knežević i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

„Na ovaj način, dve strane konačno su rešile problem star 15 godina i stvorile preduslove da se investicije Mitilineosa ponovo vrate na tržište Srbije“, navela je grčka kompanija.

Arbitražni sud u Ženevi doneo je prošle godine presudu da je Srbija dužna da Mitilineosu plati kompenzaciju u visini oko 40 miliona dolara zbog spora oko ulaganja u RTB Bor.

Kako je tada saopštio Mitilineos, Srbija je prekršila obaveze medjunarodnog ugovora prema Grčkoj i Mitilineosu preduzimajući niz zakonskih mera u periodu od 2004. do 2012. godine koje su „RTB Boru dale imunitet od prinudne naplate pod izgovorom restrukturiranja do kojeg nikad nije došlo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.