U trendu

VOICE: Slučaj bečejskog ostrva namenjenog šeiku završio na sudu

Pompezno najavljivana investicija od 120 miliona dolara, koje će jedan kuvajtski šeik uložiti u izgradnju banje u Bečeju, nakon godinu i po dana od potpisivanja Memoranduma o razumevanju izmedju Vlade Srbije, opštine Bečej i preduzeća „Alganim“ iz Kuvajta te domaćeg „Arab-investa“, završila je u sudskom ćorsokaku, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

„Kamen spoticanja je ostrvo izmedju dve prevodnice u Bečeju i pitanje kome pripada: pokrajini, koja tvrdi da je upis vlasništva republike ‘greška u katastru’, ili republici, koja ga je Memorandumom o razumevanju obećala na prodaju šeiku iz Kuvajta“, naveo je VOICE (www.voice.org.rs).

Dodaje se da je dokazivanje vlasništva nad ostrvom pred sudom usledilo nakon što se služba Republičkog geodetskog zavoda oglušila o zahtev pokrajinskog pravobranilaštva da u roku od 30 dana ispravi grešku u katastru, a sudski spor se vodi pred Osnovnim sudom u Bečeju.

Predlogom Odluke o izmenama Plana generalne regulacije naselja Bečej, spornom ostrvu izmedju dve prevodnice menja se namena iz vodnog u gradjevinsko zemljište.

Promenom namene na ostrvu na kome je prethodnim planovima bila zabranjena bilo kakva trajna gradnja zbog odbramenog nasipa i vodnih objekata koji ga okružuju, ostrvo je postalo gradjevinsko zemljište „na kome će, ako se investitor ne predomisli, nići rezidencijalno naselje sa luksuznim vilama“, naveo je VOICE.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić rekao je da je, po njemu, „najmanje bitna ta neka procedura i čije je ostrvo“.

„Mi kada bi znali čije je ostrvo, lako bi se dogovorili sa investitorom, ali uložena je žalba i to je sad na sudu“, kazao je Tošić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.